Robotok a John Deere gyáraiban

2020. augusztus 13.

Amikor 1942-ben Isaac Asimov megalkotta a robotika törvényeit, még csak remélhette, hogy az emberi fejlődés valamikor majd elér arra a szintre, hogy valósággá váljon a robotok és emberek együtt élése. Ha a hétköznapi életben ez még nem is történt meg, a gépjárműgyártásban már évtizedek óta bizonyítanak ezek a mesterséges segítők. Ráadásul, egyre inkább fejlettebbé válnak, és mára komoly részük van a járművek elkészítésében.

Nincs ez másképp a John Deere esetében sem, ahol a gyárakban robotok segítenek összeszerelni a zöld-sárga munkagépeket. Ezek azonban kisebbek az iparágban megszokott hatalmas eszközöknél, nagyjából csak ember nagyságúak, és azonnal leállnak, ha emberrel érintkeznek. Ez az elővigyázatosság és a limitált erejük gondoskodik arról, hogy ne történjenek véletlen balesetek a humán-robot együttműködés során.

Veszélyes és ismétlődő feladatokat végeznek

A robotok a John Deere gyáraiban nem az emberek munkáját veszik el, hanem olyan feladatokat kapnak, melyek túl veszélyesek vagy ismétlődő mivoltuk miatt túl monotonnak számítanak. Ilyen robotokat használnak a mexikói Monterrey-ben lévő gyárban, ahol hőedzett pengék készülnek a John Deere kaszálógépekhez.

Ehhez valakinek ott kell állnia az elektromos kemencék szájánál, és 35 másodpercenként egy új pengét kell belehelyeznie a forróságba. Ez egész nap igencsak megterhelő és veszélyes feladat egy ember számára, ezért a mérnökök kifejlesztettek egy robotot, akit már nemsokára be is vetnek a feladatra.

Monterrey-ben felállt egy csapat, melynek tagjai szakértők a hegesztésben, festésben, fémöntésben illetve megmunkálásban és hozzájuk lehet fordulni minden hasonló projekttel. Ha egy mérnöknek valamilyen ötlete van, vagy elakadt valahol, elég felhívnia őket, és megvitatni a részleteket. A gyáregységnél most azon dolgoznak, hogy a szakértőket vállalati szinten is összekapcsolják a többi gyárral, lehetővé téve, hogy máshol is kamatoztathassák tudásukat.

A robotok két másik helyen is közre működnek. A John Deere nagyon sok tartályt készít az erdészeti, építőipari és mezőgazdasági részelegei számára, amelyeknél létfontosságú a tökéletes tömítés. Emiatt a hegesztéseket és illesztéseket ellenőrizni kell. A németországi Mannheimben lévő gyárban a tartályokat gázzal töltik fel, és egy munkás mellett egy pókszerű robot vizsgálja a szivárgások nyomait. Közelségérzékelőivel azonnal leáll, ha emberi munkatársába botlana. Ezt a pókot szkennerei alkalmassá teszik arra is, hogy átvizsgálja a kiesztergált alkatrészeket, felfedezve rajtuk a legapróbb eltérést.

Az észak-dakotai Fargo-ban lévő John Deere Electronics Solutions-nél pedig két robot vette le a munkások válláról az ismétlődő feladatokat. Ebben a gyárban ugyanis alaplapokat és elektronikai paneleket gyártanak a traktorokhoz és a kombájnokhoz, ezek működtetik a Starfire GPS és Focus Engine technológiákat is. A munka nagy része a tesztelésről szól, amihez a paneleket össze kell állítani. Ez egy unalmas és lassú feladat egy embernek, így a két robot átvette az összeállítást. Nem csak sokkal gyorsabban elkészül a tesztkörnyezet, de az emberi munkatársak nem fáradnak be a monotonitásba, és a szakértelmet kívánó tesztek elvégzésére koncentrálhatnak.

← Vissza a blog-ra