Megállt a mezőgéppiac: a csodára várunk?

2024. március 20.

Úgy tűnik, hogy nem jó a helyzet a mezőgéppiacon. Tavaly decemberi adatok szerint egyetlen év alatt 88, 65, és 54 százalékot drágultak a mezőgépek. Németországban sem jobb a helyzet, ahol halomban állnak az eladatlan, igen nagy értékű mezőgazdasági eszközök.


Kiemelt ajánlatok

Ennek fő oka még mindig a Covid, valamint természetesen szerepet játszik a helyzet kialakulásában az orosz háború, illetve a gazdálkodók forráshiánya egyaránt.

De vajon mit tehetünk? Tényleg csak a csodára számíthatunk?

Már ősszel látni lehetett, hogy baj van

Szeptemberben már voltak olyan információk, miszerint az elmúlt 10 évben száguldó mezőgéppiac már nem bírja tovább az előretörést, így megálltak az eladások. Magyarországon 9 év óta először volt olyan negyedévünk tavaly, amikor 20%-kal kevesebb gépet adtak el a forgalmazók, mint korábban. Ennek hatására egyre nagyobb figyelmet kapnak a felújítások, a használtgép eladások és vásárlások. Ez abból is látszik, hogy bár a mezőgépek eladása csökkent, az alkatrészek kapcsán ez a zuhanás nem következett be, sőt, több milliárd forinttal felülmúlta az eladásokat. A trendet tehát a karbantartás és az üzemeltetési kiadások tartják fenn.

Addig tehát, amíg a mezőgazdasági termelők nem számíthatnak jobb jövedelemre, addig biztosan nem számíthatunk arra, hogy felpörögjön a mezőgéppiac, ami jelenleg igencsak tartalék lángon ég. Most mindenki kivár, óvatosság jellemzi a hazai vásárlókat. Ami segíthetne az a csökkenő kamatpálya, valamint a pályázati pénzek, amik esetleg fellendíthetik a szektor beruházásait. A gazdák ennek ellenére sem túl optimisták, a jövedelmüket tekintve nem reménykednek jó évben.

Nem véletlen, hogy a legtöbb gazda elhalasztja a gépbeszerezséeit, inkább várnak még vele, amíg nem rendeződik a helyzet. Ez a tendencia várhatóan az egész évet meghatározza, így sok jóra nem számíthatunk a mezőgéppiacon.

Az alapgépek is többe kerülnek

Az ellentmondásos helyzet az árak egészében elképesztő emelkedést vont maga után. A vontatott permetezőgépek ára alig fél év alatt 88%-kal drágult meg 2022 és 2023 között. Ami a szemenkénti vetőgépeket illeti, ugyanebben az időszakban több mint 65, míg a műtrágyaszóróké majdnem 54%-kal emelkedett egy év alatt. Nem csak a kisebb forgalmú eszközökről van szó, ugyanis a traktorok ára majdnem 41%-ot növekedett egy év leforgása alatt.

Ami pedig a kisebb talajművelő berendezéseket illeti, a manapság már szinte nélkülözhetetlen kultivátorok 24, míg az önjáró rakodók “csupán” 16 százalékkal kerülnek többe. Hasonlóan “keveset” drágultak a magágykészítők is, amikért alig 19%-kal többet fizetni, mint korábban.

Leállt a gépgyártás?

Már tavaly év végén hallani lehetett arról, hogy a németek egyre kevesebb gépet készítenek. A forgalmazási helyzet tehát már akkor sem volt túl rózsás. A német statisztikák alapján az utóbbi két évben mintegy 25%-kal drágultak a mezőgazdasági gépek, művelőeszközök. Év végére még mindig nem voltak üresek a kereskedők udvarai, pedig normál esetben őszre “kirabolták” őket. Az ok teljesen egyértelmű, mégpedig az, hogy a termelési költségek az egekben vannak, a mezőgazdasági termékek ára pedig a mélybe zuhantak. A termelők nagy része nem jut hitelhez, mivel ezek kamatát az infláció jelentős mértékben megemelte.

A németek elmondása szerint az eladási színvonal a 2016-os évhez tért vissza, de ennek ellenére még így is sikeres ágazatnak mondhatja magát a mezőgépgyártás. A gyárak még mindig a bevételek növekedéséről számolnak be. De, hogy ez idén is így lesz-e, az már egy hatalmas kérdőjel.

Hogyan alakult a tavalyi forgalom?

A legnagyobb darabszámban vásárolt termékek között a talajművelési eszközök voltak. A legnagyobb mértékben az ekék iránt csökkent a kereslet, hiszen míg 2022-ben 331-et adtak el belőle, addig 2023 első 3 negyedévében alig 172 talált gazdára. Hasonlóan rossz volt a helyzet a sorvetőgépeknél, ahol 163 helyett csupán 104 fogyott. Gyenge volt továbbá a talajlazítók, a magágykészítők, a tárcsás talajművelők, valamint a hengerek kereslete is. Ugyanúgy nem igazán volt pénz traktorokra sem, amikből 2022 első 10 hónapjában 3020-at vásároltak, 2023 októberéig viszont alig 1757 darabot adtak el a forgalmazók.

← Vissza a blog-ra