Melyek a leggyakoribb kártevők a mezőgazdaságban?

2022. január 31.

Aki mezőgazdasággal foglalkozik, pontosan tudja, hogy a növények védelme rendkívül fontos. Számos kártevő támadhatja meg a növénykultúrákat, és manapság már szinte minden növénynek van speciális kártevője. Mivel annyira sokféle növényt termeszthetünk, így a kártevők is meglehetősen sokfélék lehetnek.


Kiemelt ajánlatok

Vannak azonban olyan kártevők is, melyek általánosnak számítanak, vagyis növényfajtól függetlenül megjelenhetnek. A magyar mezőgazdaságban a legnagyabb mennyiségben gabonafélékkel találkozhatunk, így a gabonafélék kártevői talán a legismertebben és leggyakoribbak, írja az eurokartevoirtas.hu.

A mezőgazdaságban természetesen nagyüzemi szinten zajlik a védekezés is ezek ellen a kártevők ellen, amire szükség is van, hiszen a kiskerti módszerek a nagyobb területeken nem mindig működőképesek. De milyen kártevők ellen kell alapvetően védekeznie egy gazdának? Van különbség a kártevők tekintetében, hogy nagy területről, vagy egy magaságyásról, esetleg egy kis konyhakertről van szó?

A mezőgazdasági területek leggyakoribb kártevői

A mezőgazdasági területeken számtan kártevő előfordulhat. Ennek az az oka, hogy rengeteg a behurcolt faj, melyek ellen nem mindig akad védekezési mód, de a növénynemesítéseknek és a folyamatos kutatásoknak is szerepe van abban, hogy egyre több kártevőfaj bukkan fel. Felsorolni szinte lehetetlen lenne mindet, de vannak olyan kártevők, melyek meglehetősen elterjedtek a mezőgazdasági területeken. De melyek is ezek?

  • rágcsálók: a gabonafélék, de más növénykultúrák leggyakoribb kártevői a pockok, egerek és hörcsögök. A mezei rágcsálók gyakori vendégei a gabonaterületeknek, hiszen ez egy szinte kiapadhatatlan élelemforrás a számukra, de nemcsak a gabonát szokták megdézsmálni, hanem már növényeket is. Ezek a rágcsálók elsősorban ősszel jelennek meg, még a tél előtt, hogy mire téli álomra hajtják a fejüket, kellően jól lakjanak. Tavasszal aztán szaporodnak, és ha nem háborgatja őket senki, nagyon gyorsan el tudnak szaporodni. A gabonaföldeket már vetéskor és keléskor is meglátogatják ezek a rágcsálók.
  • talajlakó kártevők: mezőgazdaságban tevékenykedőknek a talajlakó kártevőket sem kell bemutatni. Ebből is rengetegféle van, a legismertebb a gabonafutrinka lárvája, melyet más néven csócsárolónak is hívnak. Ez a nagyon kártékony lárva ősztől egészen tavaszig pusztítja a növényeket, függőleges járataiban közlekedve kedvező időjárás esetén még a talaj felszínére is feljön. Májusra fekete, hengeres testű bogár fejlődik belőle, mely a növények leveleit és szárait rágcsálja, majd petéit a talajba rakva újabb lárvákat hoz létre.
  • legyek: amikor legyeket emlegetünk a mezőgazdasági kártevők tekintetében, akkor nem a házi lényre gondolunk, amely rászáll az ételeinkre, hanem inkább a búzalegyekre, mely egy meglehetősen fajgazdag rovarcsoport. A legismertebb búzalegyek az ugarlégy és a fekete búzalégy, melyek akár a növény pusztulását is okozhatják. Leginkább úgy lehet felismerni a kártételüket, ha sárguló hajtásokat veszünk észre.
  • lepkék: a gabonafélék leggyakoribb károsítói közé tartoznak a lepkék, leginkább a vetési bagolylepke. Ez a faj két nemzedéket is felnevel, hernyója nyár elején és végén is nagy pusztítást okozhat. Ha nem védekeznek ellenük megfelelően, akkor egy egész gabonatáblát is kipusztíthat ez a faj.
  • tetvek: a tetvek meglehetősen gyakoriak a mezőgazdaságban, de kiskertek tulajdonosai, sőt, a szobanövények tartói is ismerhetik, hiszen meglehetősen elterjedtek a levéltetvek. Számos fajuk létezik, vannak szárnyas és szárnytalan fajták is. A terjedésüket leginkább az időjárás befolyásolja, leginkább a nagyon csapadékos időszakok után szoktak megjelenni. Biológiai módszer nem létezik ellenük, csak vegyszeres megoldások.
  • árpabogarak: ez a fajt a kiskertekben nem annyira gyakori, ám a mezőgazdaságban nagyon is elterjedtnek számít, elsősorban a gabonaterületeken. Számos fajtája létezik, van sötétkék és vöröses-zöld változata is. Általában tavasszal jelennek meg, petéket raknak, a lárvák pedig hamar, már május környékén megkezdik a pusztítást.

A védekezés nem egyszerű, hiszen számos faj ellen kell megelőző intézkedést tenni, emellett egyes fajok ellen nincs biológiai védekezés, csak vegyszeres. A megelőzés lényeges lépés a mezőgazdaságban, ahogyan a folyamatos ellenőrzés is.

Kártevők, melyek a kiskertekben okozzák a legnagyobb gondot

Sokakban él még az a tévhit, hogy a kártevők a kisebb kerteket, magaságyásokat, pár növényből álló kertrészeket nem támadják meg, vagy nem okoznak akkora gondot, mint a nagy mezőgazdasági területeken. Pedig a kiskeretek is ugyanúgy megtámadhatják, és veszélyeztethetik a növények épségét és egészségét.

Rágcsálók a kiskertekben is megjelenhetnek, ahogyan talajlakó kártevőkkel és tetvekkel is találkozhatunk. A levéltetvek is meglehetősen gyakoriak a kis kertekben, ahogyan a burgonyabogár vagy a liszteske is. Emellett a meztelen és házas csigák is komoly gondot okozhatnak. A kártevők elleni védekezés kiskerti viszonylatban egyszerűbb, de a megelőzés ebben az esetben sem elhanyagolható.

← Vissza a blog-ra