Nagyot lépett előre az agrárgépek gyártása: mire számíthatunk idén?

2024. január 30.

Az előzetes adatok alapján tíz éven belül másfélszeresére nőhet a mezőgazdasági gépek piaca. Mivel egyre többen költöznek városokba, így egyre kevesebben maradnak vidéken, ezáltal csökken a művelt földek mérete, valamint az agráriumban dolgozók száma.


Kiemelt ajánlatok

Nem véletlen, hogy nagy jövő előtt állnak a mezőgazdasági gépekkel, agrártechnológiával foglalkozó cégek.

Már csak az a kérdés, hogyan léptek ekkorát és mire számíthatunk a jövőben? Ebben az írásunkban mindent részletesen elárulunk ezzel a témával kapcsolatban.

A szektor automatizálása

Az utóbbi években, főleg a járvány hatására jelentősen megnőtt a kereslet a mezőgazdasági berendezésekre, az alkatrészekre, valamint a különféle gépekre. A technológiai fejlesztés tehát elkerülhetetlen, se a cégek, se a gazdák nem maradhatnak le, lépést kell tartani a nagyokkal. Nőtt továbbá az automatizálás mértéke, egyre több automatizált eszközt kezdtük el használni, ami a szektor termelésének növekedéséhez vezetett.

Azt talán senkinek sem kell mondani, hogy az automatizálást növelő gépek használata előnyös volt a piac számára, főleg a GPS-megoldások, valamint Dolgok Internete (loT), aminek a gépekbe való integrálása növelni kezdte a termelés mennyiségét, amire nagy hatással volt még a területfejlesztés, az állattartás, illetve a növénytermesztés. Ezek a tényezők a jövőben is nagy szerepet fognak játszani, lehetőséget adna arra, hogy a következő tíz évben a piac nagyot léphessen előre.

Technológiai modernizáció

Évek óta folyamatosan növekszik a hazai mezőgazdasági gépek értékesítése. Erre azonban nagy szükség van, hiszen a magyar agrárvállalkozásoknak nemzetközi szinten is meg kell állniuk a helyüket. Míg 2021-ben a mezőgazdasági gépek és alkatrészek forgalmazása átlépte a 300 milliárd forintot, addig 2022-ben csak az év első kilenc hónapjában 269 milliárd forintot költöttünk ilyen berendezésekre.

Tavaly további kormányzati döntések segítették a gazdálkodókat, hogy tovább fejleszthessék a gépparkjukat. A mezőgazdaság számára bejelentett hitelmoratórium, a jövedelempótló agrártámogatás, valamint az agrár- és vidékfejlesztési támogatás mind azért felelnek, hogy a mezőgazdasági vállalatok könnyebben boldogulhassanak.

Digitális technológia a mezőgazdaságban

Az uniós források hozzájárulásával minden eddiginél nagyobb támogatást kapnak a gazdálkodók az élelmiszer feldolgozók fejlesztési és modernizációs terveihez. Ezekhez azonban agrárgépekre van szükség, ahol a fejlesztés és a gyártás sokat lépett előre az utóbbi időszakban. Itt is megvetette magát a digitális technológia, aminek köszönhetően végre a magyarok is versenyképesek lehetnek.

A gazdák tisztában vannak vele, hogy szemléletváltásra van szükség, hiszen egyre komolyabb időjárási eseményekkel kell szembenézniük. Korábban már volt már szó arról, hogyan lehet forgatás nélkül termőföldet művelni, ez azonban hosszabb távon nem lesz elég.

Egyelőre az is problémát okoz a gépgyártásban, hogy nem tudni, mi lesz a belső égésű motorok kivezetésével. A rendelkezésre álló akkumulátorok egyelőre maximum 15 perces üzemidőt tesznek lehetővé egy-egy nagyobb teljesítményű traktor esetében. A piaci nehézségek pedig minden gépgyártással foglalkozó céget nagymértékben érintenek.

Ezeknek a vállalatoknak a jelenlegi legnagyobb problémája, hogy a gépgyártás folyamatosan átalakulás alatt van. Európában kifejezetten erős trend volt az egyéni igények kiszolgálása, ezáltal sok olyan géppel találkozhattunk, ahol mindenki magára szabhatta a fülkéjét. A gyártók a későbbiekben nem akarják ezeket az extra igényeket, amik a többi kontinensen például elő sem fordultak.

A zöldmegállapodás miatt azonban fontos feladat lehet a továbbiakban a környezeti terhelés csökkentése, illetve a vegyszerhasználat visszafogása. Ezekhez újabb gépeket terveznek, aminek köszönhetően kevesebb menetszámmal, célzott hatóanyag kibocsátással végezhetik el az optimális vegyszerezést. Mindezt a digitalizációval próbálják meg elérni.

← Vissza a blog-ra