Most már minden nagyobb kiállításon ott lesz a robotika?

2024. február 17.

A robotika szinte minden területen egyre nagyobb szerepet játszik, így nem maradhat ki a mezőgazdaság sem. Az már jól látszik, hogy a kiállításokon való megjelenésük egyre gyakoribb, tekintve, hogy ma már nem csak önjáró gépekkel, hanem drónokkal és egyéb automatizált eszközökkel is dolgoznak.


Kiemelt ajánlatok

A termelés kapcsán elmondható, hogy ezeknek a berendezéseknek köszönhetően minden sokkal modernebb és hatékonyabb lett, így nem véletlen, hogy egyre elterjedtebb megoldásokkal próbálkozunk ezen a területen.

Az alábbi cikkünkben a mezőgazdasági robotikáról lesz szó. Eláruljuk, hogy vajon innentől fogva át fogják-e venni az uralmat, kiváltják-e a kézi munkaerőt.

A robotika szerepe a mezőgazdaságban

A robotok mezőgazdasági integrációja már rég megkezdődött. Van, aki egyetért azzal, hogy ezekkel termeljük meg a mindennapi betevőnket, valaki elutasítja, de az tény, hogy hatalmas segítséget nyújtanak a munkaerőhiány idején. Nem beszélve arról, hogy ezek a rendszerek hatékonyabban, gyorsabban, költségtakarékosabban dolgoznak, ezáltal időt és pénzt spórolhatunk meg.

Az intelligens mezőgazdaság a legújabb kutatásokra, illetve az agrár-élelmiszeripari tevékenységek során keletkezett adatokra, valamint az átláthatóságra támaszkodik. A robotok mellett ugyanis már a mesterséges intelligencia (MI) is belopta magát erre a területre, amely lehetővé teszi a mezőgazdaság számára, hogy olyan célokat is elérhessen, amit emberi erővel lehetetlen lenne.

A számítógép- és az elektronikai ipar fejlődése miatt a robotika és a számítógépek technológiája szinte összeolvadt. Létrejött az MI, ami olyan automatizált rendszerek kialakítását is lehetővé teszi a számunkra, amelyek már tanulni is képesek.

Milyen gépekkel dolgozhatunk?

Az egyik legnépszerűbb kétségkívül az önjáró traktor és gép, amelyek képesek önállóan navigálni az adott mezőgazdasági területen. Ilyen lehet egy kombájn, egy permetezőgép is, amelyek GPS és egyéb érzékelők segítségével képesek a pontos munkavégzésre. A legfőbb előnyük azonban a gazdaságos üzemeltetés, hiszen a termelés során számtalan esetben jöhet jól egy olcsón működő önjáró eszköz.

Másik népszerű terület a drónokat érinti, amiket főleg a mezőgazdasági területek felmérésére, ellenőrzésére, valamint megfigyelésére alkalmaznak. Ezeknek köszönhetően gyorsan és hatékonyan monitorozható a növények állapota, a betegségek megjelenésének gyakorisága, de képesek beazonosítani a kártevőket is. Észlelik a tápanyaghiányt, így bármikor közbe tudunk lépni, ha beavatkozásra lenne szükség.

Fontos megemlíteni a betakarításhoz használandó eszközöket, mint a szedőgépek, amelyek képesek automatizáltan szedni a zöldségeket és gyümölcsöket. Ezeket a berendezéseket úgy alkották meg, hogy kamerák és algoritmusok segítségével pontosan be tudják azonosítani a terméseket, kíméletesen kezelik és szedik azokat.

Automatizált rendszerek

Külön kategóriába sorolhatjuk az automatizált permetező rendszereket, amelyek maguktól oldják meg a növényvédelmet. Ezek lehetnek földön vagy a levegőben, hiszen különböző érzékelők segítségével hatékonyan kezelik a permetezendő területet, minimalizálva ezzel a vegyszerek túlzott felhasználását.

Miért van ezekre szükség?

Nem véletlen, hogy a legnagyobb mezőgazdasági kiállításokon egyre több önjáró eszközzel, automatizált rendszerrel találkozhatunk. Kevesen tudják, de a növény-egészségügyi termékek esetében akár 99% is kárba mehet, ha nem célzott a felhasználás, nem fedik le az egész területet. A robotika azonban képes lehet arra, hogy a növényvédő szereket csak azokra permetezze, amelyeknek arra szükségük van.

Mivel a mezőgazdaság az utóbbi évtizedekben teljesen átalakult, így szinte teljesen elveszett a tudás átadásának fogalma. Nincs, aki átvegye a kisebb vagy nagyobb gazdaságokat, így a termelők kénytelenek a robotika irányába terelődni. Szerencsére a szektor talált megoldást, amivel növelni tudják az élelmiszer-termelést, ehhez azonban a modern technológiára is nagy szükség van.

Ezért van szükség az automatizációra, az önjáró gépekre, drónokra, amik elvégzik helyettünk a munkát.

← Vissza a blog-ra