Hatalmas kárt okoznak a patkányok Európában és egyéb agrárhírek

2021. augusztus 13.

Az utóbbi időszak elég változatos volt mezőgazdasági szempontból, így összegyűjtöttük a legfrissebb híreket a témával kapcsolatban. Következzen pár tudnivaló Európa szívéből, illetve a mezőgazdaság berkeiből.


Kiemelt ajánlatok

Patkányok Európában

Az elmúlt években rengeteg nem őshonos faj jelent meg Európában. Ezek közül a leginkább mérvadók a patkányok, amelyek a legnagyobb károkat okozták szerte a kontinensen. Több, nemzetközi kutatócsoport is dolgozott az anyagi károk felmérésén, aminek a végén megdöbbentő eredményt kaptak. Ugyanis az elmúlt hatvan évben körülbelül 2 ezer milliárd forintnyira becsülik az okozott károk árát. Ezek főleg az erdészetben és a mezőgazdaságban keletkeztek. Hozzátartozik a történethez, hogy a főbb károk Európa nyugati részén kerültek elő.

De hogyan jöhettek be patkányok a kontinensre? A szakértők szerint rengeteg magyarázat lehetséges. Elsők között említették a turizmust, a kereskedelmet, a közlekedést és a globális felmelegedést is. Valamint jelentősen közrejátszik, hogy számos ország folytat kereskedelmi tevékenységet a világ másik felén elhelyezkedő államokkal, így ezúton is bejuthatnak idegen fajok Európába.

Továbbá erős fejtörést okoz a dolog számokban kevéssé kifejezhető része. Ilyen az emberi egészség romlása, vagy az emiatt kipusztult őshonos fajok száma. Bár fontos kihangsúlyozni, hogy nem minden invazív – nem őshonos – faj miatt szenved károsodást a gazdaság.

És hogyan lehetséges a patkányirtás európai viszonylatban? A szakemberek szerint kiemelten lényeges, hogy minél többen tudjanak a komplikációról. Hiszen minél többen tisztában vannak vele, annál többen tudják rendesen helyén kezelni a dolgot. Természetesen a baj megoldása csakis nemzetközi összefogással lehetséges, mellyel csökkenthetnénk a károk okozta nehézségeket, illetve megoldásokat is találhatnánk a probléma gyökerére.

Innovatív magyar megoldás a permetezésre

Egy magyar cég érdekes szabadalmat jelentett be nemrégiben. A találmánnyal alapjaiban újítanák meg a permetezési módszereket. Az utóbbi pár évtizedben már szinte a világ minden táján jelen volt az erőteljes permetezés, amely súlyos elváltozásokat okozott az élővilágban. Így került a célkitűzések közé, hogy a műtrágyák, illetve növényvédő szerek használatát számottevő mértékben lecsökkentik az elkövetkezendő, mintegy húsz éven belül.

A magyar találmány ebben segítene jelentős mértékben. Kevesebb permetezést kellene végrehajtani ennek segítségével, amely hatalmas előrelépés lehetne. Manapság ugyanis a fő probléma, hogy túl sokszor kell megismételni egy területen belül a kezelést. Igaz, erről főleg az időjárási viszonyok tehetnek.

(kép: eurokartevoirtas.hu)

(kép: eurokartevoirtas.hu)

A technológia keretében szórófejek engednék ki a gyomirtó szereket a növényekre, méghozzá oldalirányból. Gyors és hatékony módszer, mellyel még a költségeket is jelentős mértékben csökkenthetjük. Ráadásul optimalizálható a rendszer, hiszen hozzáigazítható a permetezendő területhez. Bele lehet kalkulálni a növények méretét, fejlettségét, illetve egészségügyi állapotát is. Ezek után pedig ehhez igazítja a mechanizmus a folyadékmennyiséget, illetve a többi dolgot is.

A találmány tehát környezetbarát, költséghatékony, ráadásul kivitelezhető is, egy-két éven belül a magyar mezőgazdaságban is alkalmazni fogják.

Helyzetjelentés az idénynövényekről

Mostanában jellemző a szeszélyes időjárás a nyár folyamán, amellyel több probléma is társul. Például most a légköri aszály is megfigyelhető, amely védekezésre készteti a növényeket. Ilyenkor megvastagodik a bőrszövet, bezárnak a légzőnyílások és kisebb lesz a vízforgalom.

A növényvédősöknek a tarlókon még akad bőven teendő, hiszen ott felütötte fejét az árvakelés, bár a kalászosok aratása már lassan befejeződik. Ilyenkor szoktak még tarlóhántással foglalkozni, mellyel gyomirtás is társul. Illetve újabban földibolhák is ellepték a növényeket, erről még érdemes lehet tudni.

A napraforgó és a kukorica

A napraforgók gyorsan növekedtek, de mostanra már hervadnak el a szirmok, a tányérok mérete pedig kisebbre nőtt a vártnál. Sajnos ebben az évben is elterjedt az alternáriás levél- és szárfoltosság a virágok között, amely főként az alsó levelek elszíneződését okozza. Más betegségek is terjednek a növények között, amely rontja a minőségét a napraforgóknak, de szerencsére a legtöbbet ki tudják küszöbölni a szakemberek.

A kukoricák is rohamosan fejlődnek, viszont sajnos meg fognak látszani a termésen az időjárás okozta nehézségek. A kártevők is szeretik az ízletes zöldséget, így lehet, hogy a boltok polcaira idén kevesebb fog jutni belőle, mint általában.

Ismét támadnak a poloskák

Az utóbbi években már megszokhattuk a sokakban félelmet keltő rovarok intenzív támadását, amely idén nyáron sem maradhat el. De nem csak a közemberekben keltenek félelmet, hanem a gazdák sem szívlelik őket, hiszen előszeretettel dézsmálják a termést. Mint például a paradicsomot, illetve a gyümölcsöket, így kifejezetten érdemes védekezni ellenük.

Ezek voltak a legfontosabb hírek a közelmúltból, az újdonságokon továbbra is rajta tartjuk a szemünket.

← Vissza a blog-ra