Számíthatunk-e áruhiányra a téli hónapokban?

2022. november 25.

A hatósági áraknak köszönhetően minden másnak megy fel az ára, így a tárolási költség is egyre magasabb. A gazdák azzal próbálják ellensúlyozni a helyzetet, hogy megpróbálják még idén eladni az összes terméküket. De vajon van erre lehetőségük? Mi lesz velünk jövőre? Mekkora áruhiánnyal kell szembenéznünk januártól?


Kiemelt ajánlatok

Ebben a cikkben részletesen kifejtjük, hogy mi vár ránk a jövőre a zöldségek, a gyümölcsök és egyéb élelmiszerek kapcsán.

Mindenki nehéz időszak elé néz

A termelők már a nyári hónapokban hatalmas kihívásokkal néztek szembe, hiszen a száraz és meleg nyár miatt így is rengeteg zöldség és gyümölcs ment tönkre. Ősszel pedig a gépekkel nem tudtak dolgozni, hiszen egy ideig folyamatosan esett az eső. Ezt összeadva nem elég, hogy nem tudták leszedni az amúgy is kevés termést, még szántani és trágyázni is alig volt lehetőségük.

Erre most rájön a tény, hogy az energiaárak mekkora mértékben emelkedtek meg, ami hatással van a tárolás kérdésére. Nemcsak a zöldségekről és a gyümölcsökről van szó, hiszen tulajdonképpen minden étel és alapanyagnak valamilyen formában tárolásra van szüksége. A cukor nagykerára kétszer annyi, mint amennyiért a kisboltban eladják és bár sokáig eltartható, kinek éri meg ezzel foglalkozni? A mezőgazdasági és egyéb gépek sem maguktól mennek, rengeteg energiát és üzemanyagot emészt fel ezek működtetése.

A hatósági áras élelmiszerekből már amúgy is alig kapni, mi lesz velünk az elkövetkezendő hónapokban? A legtöbb mezőgazdász, zöldséget és gyümölcsöt termelő gazda igyekszik karácsonyig megszabadulni minden termékétől, így nem kell további tárolási költséget fizetniük. Ez azonban azt eredményezheti, hogy januárra igen sok hazai termék fogyhat el a boltok polcairól.

Nem csak a kiskereskedelemben dolgozók számára kihívás ez

A boltokban eddig is találkozhattunk áruhiánnyal, hiszen sok helyen étolajat, cukrot vagy éppen lisztet nem lehet kapni. Ezek általában időszakosan jelennek meg és nem is mindenhol okoz gondot ezek forgalmazása. Viszont igen kellemetlen volt a nyári időszakban, amikor nem lehetett cukrot vásárolni, mert hetekig nem volt a boltban és az emberek nem tudtak lekvárt vagy befőttet eltenni a téli időszakra.

Ez csak fokozódni fog a karácsonyi időszak körül, hiszen mindenkinek egyszerre lesz szüksége a bejglihez dióra és mákra, a mézeskalácshoz cukorra és mézre, illetve a húsleveshez répára és társaira. A helyzet tehát csak romlani fog, nem beszélve az év eleji hetekről és hónapokról.

Viszont hiába is van a boltokban mindenféle földi jó, ha azt az ember ilyen áron már nem tudja megvásárolni a jó minőségű élelmiszereket. Egyes termékek ára nem mehet egy meghatározott szint fölé, ez azonban nem azt jelenti, hogy néhányunknak ez ne jelentene gondot.

Az áruhiány minőségcsökkenéssel járhat

Minden olyan termék, amire árstoppot vezettek be, annak az árát végül mi magunk fizetjük meg. Nemcsak a tárolási, hanem a szállítási költségek is emelkedtek, így egy-egy termék ára hétről-hétre emelkedik, egy bizonyos szint felett pedig már nem tudjuk megvásárolni, így olcsóbb dolgok után nézünk.

A tapasztalat ráadásul azt mutatja, hogy amire hatósági árat vezettek be, ott igyekeznek az üzletek helyettesítő termékkel megoldani az áruhiányt. Ezeknek az élelmiszereknek rendszerint rosszabb a minősége, mint a korábban kapható tejnek, tojásnak, húsnak, egyéb ételnek vagy italnak.

Jó példa például az is, hogy a csirkemellen és a csirkefarháton árstop van, amire az üzletláncok azzal válaszoltak, hogy a veszteséget a helyettesítő termékek áraiba építették be. Ezzel igyekeznek kimászni a gödörből.
Szinte minden feldolgozott csirke-termék ára megugrott az elmúlt időszakban, hiszen a csirkecomb egy év alatt például több mint 60%-kal emelkedett meg. A csirkeszárny esetében ez 53%, míg a bontott csirke is közel jár a 60%-hoz. Viszont hiába az emelkedés, egyre kevesebb helyen lehet kapni, sokszor hiány van ezekből a termékekből.

Gondban leszünk továbbá a krumplival is, hiszen erre szintén árstopot vezettek be, ráadásul a tárolási költségük is magas. Hamarosan tehát hiánnyal nézünk szembe, hiszen a termelők által eladott termékek lassan elfogynak az üzletekből, a helyüket pedig maximum a külföldi burgonya veheti át.
Ugyanez igaz a répára és egyéb gyökérzöldségekre, amelyeket még decemberig nem gond hűvös helyen tartani, januártól azonban speciális hűtésre lenne szükségük, amit a mezőgazdasági termelők már nem engedhetnek meg maguknak.

Melyik termékekkel van már most is gond?

Szeptemberben az ország nagy részén hiánycikk lett az árstopos tej. Bár a gazdák augusztus végéig 70%-kal több tejet adtak el, mint tavaly, ezt követően ellátási gondok jöttek. Ugyanez igaz a cukorra is, amit sok helyen egyáltalán nem lehet kapni, nemcsak hazait, hanem külföldit sem.

Az áruhiányt az okozta, hogy az emberek elkezdtek mindent felvásárolni és betárazni, mert attól félnek, hogy az árstopot eltörlik, ezt követően ezek a termékek is jóval drágábbak lesznek.

← Vissza a blog-ra