StarFire és MachineSync technológiák

2020. április 15.

Egy korábbi bejegyzésünkben már bemutattuk a John Deere AutoTrac rendszerét, és írtunk arról, hogyan teszi gazdaságosabbá és környezetbarátabbá a mezőgazdaságot ez a fejlett megoldás. Azonban koránt sem jutottunk még a téma végére, hiszen a pontosabb navigáció, a táblavégi fordulások optimalizálása és a fejlettebb vegyszerezés mellett az AutoTrac még sokkal többet tud.

Ebben a bejegyzésben megnézzük, hogy a StarFire műholdvevő segítségével hogyan tökéletesíthető a munkagép és a traktor közös nyomvonala, illetve miben segíti a MachineSync a betakarítást.

StarFire műholdvevő

A lejtős területeken vontatott munkagépekre erős hatást fejt ki a Föld gravitációja, ezért ezek a berendezések gyakran megcsúsznak. Emiatt a vetés vagy másféle mezőgazdasági munkák során átfedések vagy kihagyások alakulhatnak ki, rontva a hatékonyságon és a megtérülési mutatókon.

A John Deere ezért hozta létre a StarFire műholdvevő egységét, melyet a munkagépre lehet szerelni és a GPS segítségével kapcsolatban áll a traktor AutoTrac rendszerével. A felhasználásával a szoftver optimalizálni tudja a haladást, így tökéletesítve a megcsúszások okozta hibákat a fogások között.

A StarFire legfőbb előnye, hogy leveszi a korrekció terhét a gépkezelőről, a digitális technológia pedig korábban még soha nem látott optimalizációt és terméshozamokat tesz elérhetővé.

A StarFire felhasználható az aktív navigáció során, ilyenkor a traktor és a munkavégzés is folyamatosan szinkronizált útvonalon halad, tökéletesen megegyező nyomvonalon. Ezzel ismét csak elkerülhető a tövek letaposása, de a földterületen elhelyezett műépítmények is védhetők vele.

Ha a munkagép oldalra tolásos vagy másféleképpen van irányítva, a StarFire ennek lekövetésére is képes. Így az sem baj, ha a traktorral nem egy nyomvonalra van szükség, hanem attól valamilyen meghatározott eltérésűre. A John Deere technológiával szabályos barázdák és egyenletes melegágyak alakíthatók ki.

MachineSync

A MachineSync a munkát végző gépek közötti tökéletes összhangot teremti meg, melynek fő előnye a betakarítást végző kombájn és a terményt elszállító traktor együttműködésében csúcsosodik ki. A segítségével tökéletesen szinkronizálható a két gép működése, kevesebb veszteség keletkezik a kombájn tartalmának áttöltésekor, és csökken az ütközés veszélye.

A betakarítási terület szélén várakozó traktorok a saját kijelzőjükön kapnak információt a kombájn aktuális elhelyezkedéséről, miközben a magtartály töltöttsége is megjelenítésre kerül. Ezzel pontosan időzíthető az aratást végző gép megközelítése, az ideális útvonal kiválasztásával.

A MachineSync rendszere még akkor is tökéletesen teljesít, ha több gép munkáját kell összehangolni. A munkatársak mindig látják, hogy melyik kombájnt kell kiüríteni, így elkerülhető a várakozással töltött időveszteség, és az eszközök üresjárata.

A rossz látási viszonyok a szoftver jellengéből adódóan egyáltalán nem jelentenek gondot, a GPS jeleket ilyenkor is megtalálják a résztvevő egységek. Az ilyen körülmények között gyakrabban jelentkező balesetek elkerülése pedig nem csak a betakarítást optimalizálja, hanem az embereket egészségét és munkaképességét is védi.

← Vissza a blog-ra