John Deere AutoTrac

2020. április 15.

A John Deere nem csak kiváló minőségű gépeiről ismert, de élen jár a digitális technológiában is. A különféle fejlesztések célja, hogy a szarvas logóval ellátott eszközök több pénzt hozzanak az őket felhasználó vállalkozásoknak. Ezek többféleképpen valósulnak meg, a költségek csökkenése mellett a nagyobb elérhető terméshozam a két vezető előny, amit ezek a fejlett berendezések elérhetővé tesznek Magyarországon is.

Emellett a jobb navigációval és a fejlettebb automatizációval ugyanakkora területen kevesebb műtrágyára vagy permetezőszerre lehet szükség, a jobb vetőmag kiszórási technológiával megszüntethető a pazarlás. A kényelmesebb használat pedig lehetővé teszi a mezőgazdasági gépet kezelő személynek, hogy ne vonja el semmi sem a figyelmét a legfontosabb dolgokról.

Ebben a bejegyzésben azokat a technológiákat tekintünk át, amelyeket a John Deere a különféle gépeihez fejlesztett ki.

AutoTrac

A John Deere AutoTrac nagy pontosságú gépnavigációt biztosít, mely a vezérlőegységen keresztül kapja a GPS jelet. A segítségével a régebbi John Deere eszközök is elláthatók a fejlett funkcióval, de a Fendt, Case, New Holland, Deutz-Fahr és Massey Ferguson traktorok és más mezőgazdasági gépek is kompatibilisek vele.

A vezérlőegység fél óra alatt átszerelhető másik gépre, por- és vízállósága minden körülmények között ideálissá teszi a használatát. A technológia legnagyobb haszna, hogy a táblák végén lecsökken a kihagyott vagy átfedett területek mérete, segíti a kevésbé tapasztalt munkatársak munkavégzését, és optimalizálja a vetőmag-, műtrágya- és permetszer felhasználását.

A legmodernebb John Deere 6R és 9R széria gépeinél pedig az AutoTrac elvégzi a tábla végeken szükséges fordulókat, a paraméterek folyamatos kiértékelése közben.

AutoTrac Vision

Az AutoTrac Vision nagy teljesítményű kamerát használ a John Deere traktorokon és permetező gépeken, hogy minél kevesebb nővény károsodjon meg a mezőgazdasági munkák során. A rendszer felismeri a legalább 10-15 centiméteres kukorica és más egyedeket, így a járművek kerekeit a sorok között tartva azok kevesebb növényt taposnak le.

Az AutoTrac Vision különösen hasznos, ha a vetés nem a John Deere fejlett rendszerével történt, és a rendszer nem tartalmaz navigációs útvonalakat a gépek minél kedvezőbb haladására. A permetezéshez elérhető az akár 16 km/h-s sebesség. A kezelőpanelen pedig beállítható egy adott  sebesség vagy pontosság, melyet a szoftver automatikusan tart, és folyamatosan változtatja a haladás intenzitását. Ennek a megoldásnak a fő előnye a gazdaságosság, mely egyaránt érvényes a permetezőszer mennyiségére, a legjobb haladási sebességre, és a mind tökéletesebb munkaidő kihasználásra.

Az AutoTrac Vision felhasználásakor a környezetvédelem is fontos szerepet kapott. A permetezőszer okosabb felhasználása, a mennyiségcsökkentésből eredő kisebb talajnyomás, és a megtakarított üzemanyag mind felelősebbé teszi a gazdálkodást. A megtermelhető növények ökológiai lábnyoma így csupán a fejlett navigációs lehetőségek felhasználásával is csökkenthető.

← Vissza a blog-ra