John Deere mezőgazdasági menedzsment

2020. április 29.

Korábbi cikkeinkben már bemutattuk a John Deere AutoTrac, illetve StarFire és MachineSync technológiáit. Ebben a bejegyzésben újabb fejlett mezőgazdasági menedzsment-megoldásokat tekintünk át, melyek könnyebbé teszik a mindennapi munkavégzést.

Adatmegosztás és vezérlések

A szántóföldi adatmegosztás megosztja Önnel a munkában lévő gépek elhelyezkedését, és a munkaterület lefedettségét. Így még akkor is pontos képet kap a folyamatokról, ha a föld nagy méretű vagy rosszak a látási viszonyok. Az egyes gépek lefedési térképeinek illesztésével pedig elkerülhető a plusz munka, ezáltal költség takarítható meg.

A traktorra kötött munkagépek esetén a John Deere fejlett automatizálási rendszerei korábban soha nem látott szintre emelték az összhangot, így a munkában részt vevő egységek kommunikálhatnak egymással. A szoftver az adott feladatnak megfelelően vezérli a traktort, emiatt nagy pontossággal végezhető el a bálázás, a burgonya- vagy kukorica vetése, a burgonya betakarítása, illetve a hígtrágya terítése.

A legújabb szériás munkagépek automatikusan tartalmazzák ezeket a fejlett eszközöket, a pár éves modelleknél pedig a márkaszerviz egy rövid látogatás során felokosítja az adott eszközt. A John Deere technológiája ráadásul a kompatibilis Horsch, Grimme, Krone és Fliegl munkagépekkel is használható.

Az aktív töltésvezérlés olyan feladatoknál jön jól, mint például az önjáró silózók ürítése. Ilyenkor a kidobó torony pozícióját és az ürítés menetét is a John Deere szoftvere vezérli, az előre meghatározott töltési szabályok alapján. Így a traktort vezető személyzetnek ezzel nem kell foglalkoznia, a rendelkezésre álló hely pedig biztosan nem lesz alul- vagy túltöltve. A töltésvezérlés éjszakai körülmények között is működik, ennek köszönhetően minimalizálható a betakarításra jellemző áttöltési veszteség.

Maximális optimalizáció

Ahogy a neve is mutatja, az Autotrac Rowsense a sorokat érzékeli, melynek segítségével automatikusan korrigálja az önjáró silózók vagy kombájnok nyomvonalát. A használata akkor nagy előny, ha a vetést a John Deere navigációs rendszere nélkül vetették el, és nem áll rendelkezésre a sorokra lebontott GPS térkép. A navigáció még rossz munkakörülmények között is pontos, ezért csökken a gépkezelőre nehezedő nyomás, és optimalizálható a betakarítás.

A fentiek mellett a John Deere segít a tervezés és a gazdálkodás más részfolyamatainak optimalizálásában is. A munkálatok során felhasznált permetszer, műtrágya vagy vetőmag mennyisége tervezhető, így az egész munkaterületre lebontott költségterv nyerhető ki a szoftverből. A programot felkészítették minden olyan adatközlésre, mely a különféle támogatásokhoz vagy hozambecslésekhez szükségesek, és ezek egyetlen gombnyomással meg is jeleníthetők.

A teljes termelés ökotudatosabbá válik, hiszen az optimális vetőmag mennyiség miatt megszűnik a pazarlás, az ideális vegyszer- és műtrágya kiszórás pedig kevésbé terheli meg a környezetet. Nem lebecsülendő ezek költségvonzata sem, a folyamatosan finomra hangolt folyamatok hatalmas megtakarítást adhatnak ki az egész évre vonatkozóan. A gépek pedig egymással is kommunikálnak, a korábbi beállítások bármikor előhívhatók, és pillanatok alatt meg is indulhat a munka.

← Vissza a blog-ra