Folyamatosan növekednek a termelői árak

2022. március 2.

A mezőgazdasági termelői árak 31%-kal nőttek 1 év alatt. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb adatai szerint a vágósertés ára 15%-ot emelkedett egyik hónapról a másikra. Míg tavaly átlagban 19,3%-kal voltak magasabbak az árak, decemberre már 31%-ra nőtt ez a különbség, novemberhez képest pedig 2,8 százalékponttal növekedett az ár.


Kiemelt ajánlatok

A növénytermesztési és kertészeti termékek ára 38,6%-kal drágult – ez 2,6 százalékpontos különbség novemberhez képest, míg az élő állatok és termékek ára 15,4%-kal emelkedett. Az élő állatok 17,5%-kal lettek drágábbak, míg a vágósertés csupán decemberben 7,3%-kal annak ellenére, hogy tavaly novemberben 7,4%-os csökkenést tapasztalhattunk.

Eközben, a vágómarhák ára 33,8%-kal, a baromfik ára pedig 23,4%-kal emelkedett, amit szorosan követett a tej és a tojás drágulása is, átlagban 10%-kal. A gabonák nagy részéért is többet kell fizetnünk, közel 38,6%-kal. Itt megemlíthetjük a búza árának 54,6%-os növekedését (10,3 százalékpontos különbség), vagy a kukoricájáét 57%-os változással.

A zöldségek átlagban 18,4%-kal kerültek többe, mint a tavalyi év végén, köztük a burgonya 55,7%-kal, a karfiol 52,3%-kal drágult, elfogadhatóbb áremelkedés történt a paradicsomnál a maga 6,2%-ával. A fejes salátáért viszont 19,4%-kal fizetünk kevesebbet és a sárgarépa ára is csak elenyésző 0,1%-kal drágult. Ugyancsak olcsóbbak a gyümölcsök is, de csak 0,3%-kal.

Az olajos növények terén 55,4%-os emelkedés történt, és itt megemlíthető a napraforgómag 33,9%-os árnövekedése, amely komoly hatással volt a polcokon levő étolaj árára is.

Farkasok tűntek fel a Mátra közeli erdőkben

A NIMRÓD vadászújság tette közzé, hogy a Mátranovák-Mátracserpusztai erdők közelében, február 14-e hajnalán farkasok prédája lett egy gím bika. Az állat eredetileg 11 nappal korábban Mátranovákon egy ház udvarán levő hinta köteleibe akadt bele.

Kiszabadításához elaltatták, ám szabadon engedése után, február 14-én, ismét sérülten látták egy ház udvarára bemenekülni. Míg a tulaj a helyi vadásztársaság tagjait hívta segítségül, a bikát megtámadták a farkasok és végül a vadászok kegyelemlövése által pusztult el.

Ezen eset is bizonyítja, hogy a Mátra és a Medves-vidék területén kimondottan megnőtt a farkastámadások száma az utóbbi időben.

Kiírták a méhészeti járművekre elérhető támogatásokat

Frissen jelent meg az a kiadvány, amely összefoglalja azokat az erőfeszítéseket és eredményeket, amelyek a méhészeti ágazatot és járműveket illeti. Ezen a sajtótermék kiemelkedően fontos, hisz a méhek minden termelési ágazatra pozitív hatással vannak.

Az ágazat elismeréseként az Európai Parlament elfogadta a „Mézjelentést”, amely előtérbe helyezi a méhcsaládok védelmét, illetve a mézjelölés egyértelműsítését hazai és európai szinten. A kiadvány beszámol a támogatások növekedéséről a Magyar Méhészeti Program keretében, a bővült gyűjtőhelyek számáról és tájékoztat arról is, hogy hogyan részesülhetnek a méhészek személyi jövedelemadókedvezményben.

Ez évben is indul az a felhívás, amely a méhészeti járművekre járó támogatási összeggel segíti a gazdákat. A támogatási kérelmet február 15. és április 15. között lehet beadni a Kincstár által közétett formátumban. Ebben az évben összesen 100 millió forint használható fel, ám a vállalkozások bruttó támogatása nem haladhatja meg a 25000 eurót.

Ritka halfajokra bukkantak a Dunában

A WWF magyarországi ága sikeresen bonyolította le a rehabilitációs „LIFE” projektet a Duna bal oldalán található Szabadság-szigeten. A projekt része volt a mellékágakban történő folyamatos vízáramlás, a felgyülemlett hulladék eltávolítása és az ökoszisztéma szolgáltatások biztosítása.

Emellett, a projekt elején és végén az alapállapotra vonatkozó felmérések történtek, melyeket a WWF Magyarország úgy döntött, hogy még 3 éven át követni szeretne, idefoglalva a halállomány figyelemmel való kisérését is évente 2 alkalommal. A mellékág megnyitásával rövid időn belül megjelentek olyan fajok, melyek korábban nem voltak jelen.

2018 augusztusa és 2020 novembere között főleg a védett és a közösségi jelentőségű halfajokat vizsgálták. Az adatok gyűjtéséhez egy akkumulátoros és pulzáló egyenáramot előállító gépet használtak, amely az adatgyűjtés alatt egyáltalán nem jelentett veszélyt a halakra.

12 napi vizsgálat során megközelítőleg 35 halfajt sikerült ellenőrizni, 8 közülük védelem alatt áll hazánkban. A védett fajok között megemlíthető a dunai ingola, a széles durbincs vagy a német bucó, míg 10 további faj pedig európai élőhelyvédelem alatt is áll. A felmérés során kiemelkedő a dunai ingola és a bolgár csík előkerülése, hisz ezen egyedek nagyon ritkán jelennek meg ebben a térségben. A mellékág megnyitása során kiderült az is, hogy a terület alkalmas a ritka egyedek állandó ott tartózkodására, szaporodására és táplálkozóhelyként való használására.

A projekt sikeressége bizonyítja, hogy a Duna mellékágainak a megnyitása természetvédelmi szempontból fontos a halpopuláció megóvásában.

← Vissza a blog-ra