Ezekre a mezőgazdasági gépekre biztosan szükséged lesz az őszi időszakban

2023. szeptember 28.

Egész ősszel folyamatos a munka, nem csoda, hogy mezőgazdasági gépek hada lepik el az utakat. Nemcsak hagyományos traktorokkal találkozhatunk, hiszen még mindig dolgoznak a permetezők, a vetőgépek, valamint az egyéb vontatott eszközök.


Kiemelt ajánlatok

Ilyenkor persze az átlag ember azonnal észreveszi a rengeteg sarat az utakon, de elfelejtjük, hogy ez a mezőgazdasági idény vége, amikor rengeteg az elvégzendő feladat.

Ebben a cikkben arról írunk részletesebben, hogy melyek azok a gépek, amelyekre ilyenkor nagy szükség van az őszi munkák elvégzéséhez.

Mindennapi segítők

Az őszi hónapokban a mezőgazdaság csak úgy pörög. Mielőtt szünet következne, előtte rengeteg a feladat, hiszen ilyenkor aratnak, vetik el a tavasszal fejlődő növényeket, művelik meg a talajt és még sorolhatnánk. Olyan gépekre van tehát szükség, amelyek segítik a betakarítást, a talajművelést, valamint az egyéb kinti munkákat. Ilyen például a kombájn, amely ennek az időszaknak az egyik legfontosabb eszköze. A gép a búza, a rozs, a kukorica, az árpa, vagy éppen a napraforgó betakarítására szolgál. Képesek lemetélni a növényeket, emellett csépelésre is alkalmasak.

Senkinek nem kell bemutatni a traktorokat, hiszen minden kisebb vagy nagyobb településen találkozhatunk velük. Ezekre nagy szükség van a talajművelés és a mezőgazdasági területek előkészítése kapcsán. Kiváló megoldást nyújtanak plántálásra, szántásra, de megfelelő vontatott eszközzel egyéb műveletek során is gyakran használják.

Különleges gépek

Kevésbé megszokottak a gabona- és a szénaszedők, amik talán nem meglepő módon a gabonafélék és a széna összegyűjtésére, elszállítására és tárolására szolgálnak. Igen hatékonyak a nagy területek betakarításánál, hiszen gyorsan vágnak, gyűjtenek, jelentősen csökkentve ezzel a munkaerőigényt és az időt. Rövid idő alatt képesek nagy mennyiségű gabonafélét vagy szénát begyűjteni, elősegítik a nagyobb termelési volumen elérését.

További előnyük, hogy ezek a betakarítók és szénaszedők általában úgy lettek megtervezve, hogy minimalizálják a magok és a széna minőségének romlását a betakarítás során. Ez nemcsak a termény tápértékét segíti megőrizni, hanem annak minőségét is. Végül pedig lehetővé teszik a termelők számára, hogy akkor végezzék el a munkát, amikor annak ideje van, ezáltal minimalizálható a termények idő előtti és késői betakarításából adódó veszteségek.

Talajművelő gépek

Az őszi időszakban nagy szerepe van a talajművelésnek, hiszen ilyenkor készítik elő a földet a tavaszi vetéshez. Ide tartoznak a szántóföldi ekék és a lazítók egyaránt. A gépek segítségével sokkal alaposabbá válik a talajművelés, a lazítás és a levegőztetés. Ez pedig már rövid távon is javítja a termőföld szerkezetét, annak textúráját, elősegítve ezzel a növények gyökereinek könnyebb növekedését, valamint azok víz- és tápanyagfelvételét.

A talajművelőkkel ráadásul az elszaporodott gyomokat is egyszerűbben el lehet távolítani vagy pusztítani. Ezáltal csökkenthető a gyomok megjelenésének esélye, javítható a termények minősége. Egyes gépeket pedig úgy terveztek meg, hogy azok alacsony emelkedésű területeken is alkalmazható legyen. Segítik a talajvíz szabályozását, ami főleg az árvizek és a vízelvezetési problémák kezelésénél lehet hasznos.

További előnyük, hogy a megfelelő talajművelés növeli a termények termelékenységét és minőségét. A jobb talajelőkészítés révén a növények hozama a legtöbb esetben magasabb. Ráadásul a munkák során csökkenteni lehet a kézi munkaerőigényt, a feladatok elvégzése gyorsabb és hatékonyabb.

Mi a helyzet a vetőgépekkel?

A mezőgazdaságban nem ritka az őszi vetés sem, amihez általában vetőgépeket használnak. Az őszi búza és más pszi kultúrák vetéséhez gyakran használják ezeket az eszközöket. A gépek precízen és egyenletes módon szórják el a magokat a talajban, aminek köszönhetően a növények egyenletesen tudnak növekedni. Hatékonyan használják fel a magokat, mivel minimalizálni tudják a túlzott magszórást, így elő sem fordulhat, hogy valami túl sűrűre legyen vetve.

Talán azzal sem mondunk újat, hogy a vetőgépek használatával sokkal gyorsabban tudunk nagyobb területeket bevetni, csökkentve ezzel a munkaerőigényt és az időt. A kézi vetés már régóta nem szokás, főleg nem a nagyobb gazdaságokban.

← Vissza a blog-ra