A szőlő idei kártevői. Ezek a kilátások a jövőre nézve.

2023. augusztus 24.

Az elmúlt években egyre többen fognak bele a szőlőtermesztésbe, ezzel együtt a borászati tevékenységbe. A kultúra még Probus császárnak köszönhetően került be Pannónia területére, ami a mai Horvátország szerémségi területeit jelenti.


Kiemelt ajánlatok

Villányban és Szekszárdon már abban is az időben is foglalkoztak szőlővel, termesztették és bort készítettek belőle, nem véletlen, hogy ezeken a területeken mai napig igen jó minőségű italokat kóstolhatunk. Sajnos azonban a klímaváltozás hatására a szőlőt egyre több betegség éri, de a kártevők sem kerülik el. A jövőben még nehezebb dolgunk lesz.

Ebben a cikkben arról írunk, hogy milyen kártevőkkel és problémákkal kell szembenéznünk ebben a szezonban.

Betegségek és kártevők

A növényvédelem reneszánszát éli, nem véletlen, hiszen ennek kialakulása bizonyítottan a szőlőtermesztésre vezethető vissza, így a legtöbb növényvédőt erre a gyümölcsre találták ki. Mivel már a 19. században szembe kellett nézni az Európába került kórokozókkal és kártevőkkel, így muszáj volt lépéseket tenni. Abban az időben az egyik ilyen betegség amerikai eredetű volt, ez pedig a lisztharmat, ami ma is megkeseríti a termesztők életét. Az európai szőlőfajták igen fogékonyak a gombabetegségre, a szakemberek pedig úgy látták akkor, hogy az ellenálló amerikai fajokkal meg lehet akadályozni a gomba terjedését.

Ebben az időben jött képbe azonban a filoxéria, ami 1875-ben hazánkban is megjelent. A veszedelmes kártevők miatt szépen lassan eltűntek a régi magyar szőlőfajták, majd jött az olaszrizling, a furmint, valamint a hárslevelű. Az utóbbi időben nagymértékben megnőtt a minőségi bor iránti igény, egyre több és egyre drágább alkoholokat vásárlunk. Éppen ezért kapott nagyobb figyelmet a növényvédelem, amit egyetlen szerrel minden kártevőre és betegség ellen nem lehet elvégezni. Folyamatosan figyelni kell a tőkét, az ültetvényt, hogy minden kártevő ellen védekezni tudjunk.

Mivel kell szembenézni?

Az első és legnagyobb károkat okozó kórokozó a talajlakó szőlő gyökértetű. A lisztharmat elleni védekezés miatt ugye elkezdtünk Európa amerikai eredetű szőlőfajtákat hozni és ültetni, ezekkel az alanyokkal azonban a kontinensre került a filoxéria, ami pár év alatt az egész kontinensen elterjedt.

A gond, hogy a kártevő a szőlő gyökerének szívogatásával teljesen tönkre tudja tenni a tőkét, hiszen ennek hatására a gyökereken gubacsok képződnek. A növény legyengül, majd a legtöbb esetben teljesen elhal. Itt azonban meg kell említeni, hogy az amerikai fajok elviselik ezeket a kártevőket, így azok nem mennek tönkre. Megelőzni csak megfelelő talajjal lehet. A legalább 75%-os kvarctartalommal rendelkező földekben nem jelenik meg, hiszen a filoxéria kültakarója nem éli túl ezt a magas kvarctartalmat. Az egyetlen lehetőség tehát a kötött talajokon az amerikai fajokra oltott oltvány.

A fiatal szőlő gyökerénél pedig még a cserebogárpajorokra, a lótetűre, a pattanóbogár lárváira, valamint néhány fonálféregfajra is figyelni kell. Nem ritka a baktérium okozta sejtburjánzás sem, ilyenkor azonban az első és legfontosabb, hogy azonnal semmisítsük meg a tőkét, a helyére pedig semmiképpen ne tegyünk fás szárú növényt, legalább 6 évig.

Mi a helyzet a rovarkártevőkkel?

Ennek kapcsán számos fajjal meg kell küzdenünk, amely a termést, a virágokat, valamint a fürtöt egyaránt károsíthatja. Az egyik ilyen, ami idén ismét jelen van a nyerges szőlőmoly, ami bár az elmúlt években nem nagyon okozott kárt, most úgy tűnik, hogy ismét számíthatunk rá. Mivel több nemzedékes faj, így az első nemzedék hernyó állapotban az alig virágzó, vagy már kötődött fürtöket rágja. Tönkre teszi a bimbókat és a kocsányt is. A második nemzedék már a zöld bogyó belsejét rágja szét. Megelőzni és védekezni csak feromon csapdákkal lehet.

Még nagyobb kárt okozó faj a tarka szőlőmoly, ami három nemzedékes, így szintén háromszor csap le. A rágás helyén keletkező szürkepenészes rothadás igazán nagy kárt tud okozni a növényben. De jó hír, hogy ez ellen is lehet védekezni, amihez fénycsapdát, szexferomoncsapdát vagy légtértelítéses módszert egyaránt alkalmazhatunk.

← Vissza a blog-ra