A mezőgazdasági gépek karbantartásának fontossága

2023. október 15.

A modern mezőgazdasági gépek hatalmas értéket képviselnek, így nagyon fontos szempont ezek állapotának megóvása és megtartása. Az üzembentartó számára fontos feladat, hiszen ez garantálja a gép zavartalan működését.


Kiemelt ajánlatok

A berendezés váratlan meghibásodása veszélyeztetheti a mezőgazdasági üzem vagy telep gazdaságos termelését.

Ebben a cikkben eláruljuk, hogy mikor és miért van szükség karbantartásra, valamint kitérünk arra, hogyan valósítható meg mindez.

Mit jelent a mezőgazdasági gépek karbantartása?

Az üzemben tartás során többnyire ciklusban ismétlődő tisztítási, kenési, ellenőrzési, valamint diagnosztikai vizsgálatokat értünk, de ide tartozik még a beállítási és a hibaelhárítási műveletek elvégzése is. A karbantartás általában nem igényel nagyobb szerelést, így a javítás és a gondozás között igen vékony a határ. Ilyenkor megszüntetjük a hibaforrásokat, olyan feltételeket teremtünk, amelyek a gép számára kedvező üzemi feltételeket eredményez. Ide tartozik az is, hogy így a mezőgazdasági gépek balesetmentesen, üzembiztosan, valamint megfelelő üzemanyag-fogyasztással működnek majd.

Mindegyik berendezés esetében néha szükség van a változtatásokra, hiszen az alapvető üzemeltetési mutatók folyamatosan átalakulnak. Legyen szó az alkatrészek kopásáról, a mechanikai hatásokról, valamint a szennyezőanyagokról és a különféle kötőelemek lazulásáról egyaránt. Néha nem árt átnézni a vezérlőt és a szabályozókat, hiszen idővel mindegyik elhasználódik, az alkatrészek kopása tehát egy elkerülhetetlen folyamat, azonban a rendszeres karbantartással ennek mértékét jelentősen csökkenthetjük.

Miért van rá szükség?

A karbantartás fontos szerepet játszik a mezőgazdasági tevékenységek gazdaságosságában, valamint azok hatékonyságában. Az üzemben tartással meghosszabíthatjuk a gépek élettartamát, így azok meghibásodás nélkül működnek tovább. Ez pedig csökkenti a gépek cseréjének gyakoriságát, ezáltal a költségeket is. A karbantartott eszközök minden esetben hatékonyabb működésre képesek, az alkatrészek tisztasága, azok működőképessége optimalizálja a teljesítményt, így sokkal több munkát végezhetünk el viszonylag rövid idő alatt.

Nem beszélve arról, hogy a rendszeres ápolással csökkenthető a hirtelen meghibásodás kockázata. Nem kell attól tartanunk, hogy a legnagyobb szezon közben megy tönkre a gép, esetleg hibásodik meg, így nem áll le az egész folyamat.

Az idényjellegű munkák során nagy szükség van a gépek folyamatos működésére, hiszen egy kisebb meghibásodás hosszú időre elakadást okozhat. Az előre látható karbantartási tevékenységek minden esetben olcsóbbak, mint egy váratlan javítás vagy a gép cseréje.

Milyen további előnyei vannak a mezőgazdasági gépek karbantartásának?

A folyamat során növelhetjük a munkavállalók biztonságát, a megfelelő ápolás hiányában a berendezések nagy veszélyt jelenthetnek a dolgozókra. A könnyen törő alkatrészek, a szakadó vezetékek nagy balesetet okozhatnak, ami aztán kiesést okozhat. Ráadásul az eszközök karbantartása hozzájárulhat a termékek minőségének javításához, hiszen egy jól beállított traktor vagy kombájn kevésbé károsítja a betakarított terményeket. Azok optimálisan lesznek learatva, összegyűjtve és betárolva.

Az üzemben tartásnak köszönhetően a gépek kevesebb üzemanyagot fogyasztanak, ezzel csökkentve a munkálatok során keletkezett káros anyagot. A mezőgazdasági tevékenységek környezetre gyakorolt hatása kisebb lesz, segítve ezzel a fenntartható mezőgazdaságot.

Mit jelent a prediktív karbantartás?

A prediktív, más néven a megelőző karbantartás alapja, hogy a berendezés állapotát érzékelők és fedélzeti számítógépek figyelik. Ezek alapján kiderül, hogy mikor és milyen karbantartási teendőkre lesz szükség a jövőben. A prediktív szerviz során értesítést kapunk a várható hibákról, mindezt még azelőtt, hogy a gépben probléma keletkezne. Ennek a megoldásnak a nagy előnye, hogy sokkal gazdaságosabb és biztonságosabb, hiszen így a berendezés addig használható, amíg optimális állapotban vannak. Az előrejelzések alapján fel tudunk készülni az alkatrészek cseréjére, azok beszerzésére.

← Vissza a blog-ra