Ki volt John Deere?

2020. április 2.

A John Deere napjainkban nem csak az amerikai iparban, de a nemzetközi cégek között is előkelő helyet foglal el. 37 milliárd dolláros éves bevételével, 75000 dolgozójával és 183 éves múltjával az egyik legmegbízhatóbb mezőgazdasági- és gépgyártó vállalat. De ki volt John Deere, és hogyan lett az általa elindított vállalkozás mára a világ egyik legismertebb gyártója? Ebben a bejegyzésben az alapító életét és munkásságát vesszük górcső alá.


Kiemelt ajánlatok

Az első évek

A John Deere vállalat története 1837-ben indult, amikor egy grand detouri kovács strapabíró ekéket készített a helyi farmereknek. Az Illinois állambeli földek ugyanis sokkal jobban megterhelték a szerszámokat, mint az USA keleti felén található homokos talaj, ezért John Deere törött fűrészlapból készített keményebb eszközöket.

Az újítás nagyon bevált, míg 1839-ben 10 ekére kapott megrendelést, addig a következő évben már 75-re, egy évvel később pedig már 100 darabra. 10 évvel később John áttette székhelyét Moline városába, ahol vízenergiával hajtott gyára megduplázta a termelést.

John Deere már ekkor világossá tette cége alapfilozófiáját, mindenből a lehető legjobbat kell adni a vásárlók számára. Amikor 1852-ben üzleti partnere a rosszabb minőségű tömegtermelés felé akarta venni az irányt, Deere kivásárolta, és megmaradt az elsőrangú termékek előállításánál.

Folyamatos fejlesztések

A vállalat 1863-ban kijött új típusú kultivátorával, mely sziklás talajon használva is üzembiztosan működött. Az első védjegyet pedig a következő évben jegyeztette be John Deere, az ekevasakhoz használt öntőformával kapcsolatban.

Az egyre több megrendelés komolyabb cégformát igényelt, így 1868-ban létrejött a Deere & Company részvénytársaság. Az alapító és fia a részvények 65%-át tartotta kézben. Az átalakulást erőteljes terjeszkedés követte, 20 éven belül már az USA 5 városában nyitott helyi képviseletet a cég.

A jól ismert ugró szarvas logót 1876-ban szabadalmaztatták, azóta is ez a legrégebben használt vállalati embléma a Fortuna 500-as lista tagjai között.

Nemzetközi sikerek

A John Deere 1875-ben a Gilpin Sulky ekéjével 50 másik versenyzőt győzött le az éves Párizsi Világkiállításon, mely az 1000 frankos jutalom mellett nemzetközi ismertséget is hozott a vállalat számára. A megrendelések száma kilőtt, 8 évvel később már majdnem 8000 ekét értékesített a társaság.

A pénzügyi sikerek lehetővé tették a továbblépést, a cég 1881-ben erőművet helyezett üzembe Rock Island megyében. Ez volt az első olyan erőmű a környéken, mely elektromos áramot termelt. A termelés is tovább bővült, a szélesebb repertoárban már különféle ekék, kultivátorok és boronák is helyet kaptak.

John Deere élete végén még több időt fordított a közszolgálatra, elvállalta a városi bank elnöki pozícióját, a közkönyvtár igazgatói posztját, és a politikába is belekóstolt. Két évig polgármesterként is szolgált, melyről egyre erősödő fájdalmai miatt mondott le.

1886-ban, 82 éves korában halt meg. A halála előtt pár hónappal mondta még egy barátjának, hogy büszke arra, élete során egyetlen hibás terméket sem adott ki a keze közül.

← Vissza a blog-ra