Hatalmas összegeket kaphatnak a magyar gazdálkodók a következő időszakban

2021. május 25.

Dr. Nagy István agrárminiszter a Napkoron tett látogatásán a következő időszakban a magyar gazdák által igénybe vehető támogatásokról nyilatkozott. Mint elmondta, az agrártárca a 2021-es évben több, mint 950 milliárd forint értékű támogatást nyújt majd a gazdáknak. Az összeg nagyságára jól jellemző, hogy az elmúlt hét évben összesen nem osztottak ki ennyi támogatást.

A pályázatok most indulnak, egy hónapon belül hozzávetőleg 600 milliárd forint értékben írnak ki új lehetőségeket. A további pályázatok pedig az év során folyamatosan indulnak.

4265 milliárd forint vártható a következő 7 évben

A miniszter elmondta, hogy a következő  7 évben, az európai uniós ciklus egésze során összesen 4265 milliárd forint kerül kiosztásra a magyar pályázók számára. Az előző ciklushoz képest jelentős a javulás, majdnem háromszor akkora keretből gazdálkodhatnak a magyarok a jövőben.

Kiemelte, hogy az elmúlt időszakban is számos projekt kapott támogatást, hiszen csupán Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében 24,57 milliárd forintot osztottak szét 49 pályázónak az állattartó telepek felújítására. Erre országszerte is nagy az igény, a nemrég kiírt pályázat 50 milliárd forintot célzott erre a feladatra Magyarország területén, de a pályázók összesen 280 milliárd forintra tartottak igényt. Emiatt módosult is a kiírás, az eredeti 50 milliárdos összeget utólag 260 milliárd forintra bővítették.

A gazdálkodók más területen sem maradnak pénz nélkül, korábban ugyanekkora nagyságrendben érkezett támogatás a növénytermesztésre, ott a termékszárítók és tárolók egy részét fedezte a megkapott pénzösszeg. Felkészülhetnek a kisállattenyésztők és az élelmiszeriparban tevékenykedő vállalkozások is, de a tervekben szerepel a digitalizációs és precíziós megoldások támogatása. Ezekre újabb 100 milliárd forintot tervez kifizetni az Agrárminisztérium.

Egyre szorulnak vissza a kisgazdaságok

Közben a GKI Gazdaságkutató Zrt. is közzétett egy sajtóközleményt, melyben arra a tényre hívta fel a figyelmet, hogy fokozatosan szorulnak vissza a kisgazdaságok Magyarországon, az elmúlt 10 évben harmadával esett vissza a számuk.

A Gazdaságkutató levezette, hogy évente 450 milliárd forint közvetlen támogatás és 300 milliárd forint agrár- és vidékfejlesztési támogatás érkezik a szektorba. Ennek köszönhetően 2010 és 2020 között a mezőgazdaság bruttó hozzáadott értéke 833 milliárd forintról 1700 milliárd forintra növekedett. Ezzel szemben a mezőgazdasági GDP volumene csupán 23%-kal nőtt, miközben a nemzetgazdaság GDP-je 64%-kal. Az EU mezőgazdasági támogatásai viszont alacsony szinten hasznosulnak, mivel a szektor hozzáadott értékén belül a közvetlen termelői támogatások aránya az elmúlt 10 évben 28%, a teljes támogatás aránya pedig 51% volt.

A GKI szerint az alacsony hasznosulásnak több oka van. Az egyik, hogy a támogatások nagy része a közepes- és nagyméretű gazdaságokhoz, illetve a bérleti díjakon keresztül a földtulajdonosokhoz kerül, nem pedig a kisebb termelőkhöz. A másik ok pedig az, hogy a bérlőknek nem érdekük olyan beruházásokra költeni, ami javítja a termőföld minőségét, ehelyett gépeket vásárolnak, melyek a bérleti viszony végét követően is náluk maradnak.

Az Európai Bizottság 2019-es adatai szerint Magyarországon a mezőgazdasági termelésre használt földterületek több, mint 42%-át adták bérbe. A támogatások eloszlása igen egyenetlenül történik, 2019-ben például 78 ezer jogosultra, a támogatottak több, mint felére csupán 18 milliárd forint jutott, ami az összes támogatás 4%-a. Eközben a 1768 támogatott, a jogosultak mindössze 1%-a kapta meg az összes közvetlen támogatás 32%-át, 143 milliárd forintot. Ez utóbbi adat azt jelenti, hogy az 1%-ba tartozó jogosultak átlagos támogatása 81 millió forintot tett ki, miközben a támogatottak 87%-a, 149 ezer jogosult átlagosan csak 712 ezer forintot kapott.

Az aránytalanságoknak köszönhető, hogy a magyar gazdaságok száma az utóbbi 10 évben harmadával esett vissza, 351 ezerről 234 ezerre csökkent, a háttérben pedig erőteljes földkoncentráció zajlik.

Nagyon sok traktort is vettek a gazdálkodók

Ahogy azt már egy korábbi blogbejegyzésünkben megírtuk, a gazdálkodók 2020-ban összesen 193 milliárd forint értékben vásároltak új mezőgazdasági gépeket. Ez 5%-os emelkedést mutatott az egy évvel korábbi értékekhez képest. A 2021. áprilisi traktoreladásokat például a John Deere vezette, mely 52 traktort értékesített a vásárlóknak. Arról nincs jelenleg adat, hogy ezen beszerzések mekkora részét fedezte pályázati forrás.

Szintén friss hír, hogy nem csak a kisgazdaságok tűnnek el a szektorból, de komoly hiány mutatkozik a szakemberekből is. Az agrárgépészekhez hasonló munkakörökre a Mezőgazdasági Eszköz- és Gépforgalmazók Országos Szövegsége az egyik bankkal együtt játékot is indított, amire 30000 jelentkezés érkezett. Közülük végül 6000 személy jutott tovább az utolsó körbe. Az agrárgépész a szövetség tájékoztatása szerint az egyik olyan szakma, mely jó kereseti lehetőséget és biztos munkahelyet nyújt, ennek ellenére nincs elég jelentkező a kiöregedő szakik utánpótlására.

← Vissza a blog-ra