Agrárpiaci hírek

2021. május 18.

Az agrárpiacon folyamatosan történik valami, különösen igaz ez a kora tavasztól késő őszig tartó időszakra. Ebben a cikkben a legutóbbi híreket gyűjtöttük egy csokorba, hogy a blogunkat követők is értesülhessenek a változásokról és újdonságokról.

NÉBIH felhívás a permetezőgépek műszaki vizsgálatáról

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) nemrég közzétett egy felhívást, melyben arra hívja fel a gazdálkodók figyelmét, hogy csak olyan permetezőgépekkel végezhetők el a soron következő munkálatok, melyek megfelelnek az előírásoknak. Ez azt jelenti, hogy ezeknek az eszközöknek rendelkezniük kell érvényes műszaki vizsgával vagy be kell jelenteni őket műszaki felülvizsgálatra.

Azok a gazdálkodók, akik az előírásoknak nem megfelelő permetezőgépet használnak, hatósági eljárásra számíthatnak, hiszen a NÉBIH folyamatosan ellenőriz az országban.

A NÉBIH az Európai Parlament és a Tanács 2009/128/EK irányelvével összehangolt jogszabályok alapján jár el, mely kimondja, hogy a permetezőgépeknél is kötelező a rendszeres műszaki felülvizsgálat. Az Európai Unió tagjaként ez alól Magyarország sem kivétel, amelyet az ország teljesített is, folyamatosan hozta létre a vizsgaállomásokat, melyek felszereléséről és az ott dolgozók szakmai felkészítéséről is gondoskodtak.

Az ellenőrzések során a műszaki vizsgával nem rendelkező permetezőgépek tulajdonosával szemben a NÉBIH eljárást kezdeményez, de a koronavírus helyzet miatt idén kivételt is tehetnek. Erre akkor van lehetőség, ha a géptulajdonos már bejelentette a berendezést a műszaki vizsgára, de a vírus miatti torlódás miatt eddig még nem végezték el az ellenőrzést. Az időpont meglétét is elfogadja a hatóság, de csak akkor, ha a rendszerükben ténylegesen szerepel a foglalás. A csak tervezett, még nem lefoglalt helyek nem számítanak, ilyenkor megindul az eljárás a lejárt műszaki engedély esetén.

A NÉBIH nem csak megindítja a megfelelő hatósági folyamatokat, hanem azonnali hatállyal le is állítja a munkavégzést. Erre akkor van lehetősége, ha a permetezőgép nem rendelkezik műszaki engedéllyel és nincs bejelentett időpontja. Illetve, ha korábban már megjelent a felülvizsgálaton, de ott nem felel meg minősítést kapott. Szintén nem folytatható a megkezdett munka, ha a korábban lefoglalt műszaki vizsgaidőponton végül nem jelent meg a gép.

A mezőgazdasági támogatásban részesülő tulajdonosok számára egy másik, súlyosabb problémát is jelent a NÉBIH eljárása. Ilyenkor nem csak a gép esik ki a legnagyobb munkák során, de a támogatási összegek egy részétől is eleshet a gazda. A kellemetlenségek elkerülhetők, ha a géptulajdonosok az eszközeiket minél hamarabb bejelentik a vizsgaállomásra.

A John Deere lett a legkapósabb traktormárka

A NÉBIH közleménye mellett egy másik hír is elég széles körben megjelent a magyar sajtóban, mely szerint az egyik autós információs portál összesítette a 2021. áprilisi traktoreladásokat. Eszerint az év 4. hónapjában a John Deere traktorok fogytak a legjobban, melyekből 52 kelt el, a második helyen pedig a New Holland végzett, 39 értékesített géppel. Őket követte három másik ismert márkanév, a Class 25 darabbal, a Fendt 23 darabbal, illetve a Polaris 23 darabbal.

A hónap során a gazdálkodók összesen 300 traktort vásároltak meg, ami kisebb mértékű emelkedésnek számít az egy évvel ezelőtti 292 munkagéphez képest. 2019-ben ugyanakkor 374 traktor került az új tulajdonosához, egyelőre még úgy látszik, hogy a gazdasági válság érezteti a hatásait, de szépen lassan visszaáll a korábban megszokott élet.

Érdekes áttekinteni az egy évvel korábbi, április eladásokat, akkor a farmerek 67 John Deere traktort vásároltak meg, az amerikai traktorgyártó népszerűsége tehát továbbra is töretlen. New Hollandból akkor 24 darab, Claas-ból 26 darab, Fendtből 18 darab, Polaris-ból pedig 11 darab munkagép került értékesítésre.

2020-ban a gazdálkodók összesen 193 milliárd forintot költöttek új mezőgazdasági gépekre, ez 5%-kal több, mint a 2019-es érték. Az elmúlt években lezajlott támogatásoknak és programoknak köszönhetően a magyar agráriumban felhasznált eszközpark rendkívül modernnek számít, számos gépet már tabletekről vagy távolról is lehet vezérelni, a földeken végzett munkáról pedig valós időben érkeznek adatok a műveleti központokba.

Közben munkaerőhiány alakult ki a szektorban, különösen az olyan szakemberekből van kevés, mint az agrárgépész. Ennek a szakmának a népszerűsítésére az egyik nagybank és a Mezőgazdasági Eszköz- és Gépforgalmazók Országos Szövegsége játékot is indított, mely egyben edukálja az érdeklődőket. Az AgrárIQ nevű sorozatba 30000 jelentkezés érkezett, akik közül nagyjából 6000 versenyző az utolsó körbe is bejutott.

Az agrárgépész szakma kitanulására jelenleg annak ellenére kevés az érdeklődő, hogy a szektorban megszokottaknál nagyobb bért és állandó munkahelyet biztosít a képesítés. Ezen a helyzeten próbálnak segíteni ágazati összefogással a szereplők, hiszen közös érdekük, hogy az utánpótlás biztosítva legyen.

← Vissza a blog-ra