A mezőgazdasági termelés hatékonyságának növelési lehetőségei

2023. október 28.

A mezőgazdasági teljesítményt főleg a rendelkezésre álló erőforrások hatékony felhasználása határozza meg. Ehhez humánerőforrás képzés, a méretgazdaságosság optimalizálására, valamint természetesen technológiai fejlesztésekre van szükség.


Kiemelt ajánlatok

Az utóbbi években, évtizedekben még mindig le vagyunk maradva ezen a téren az Európai Uniós átlaghoz képest. Ma már azonban a termelés hatékonyságának növelése elengedhetetlen, főleg a világszerte és itthon is növekvő élelmiszer igény kielégítése miatt.

Milyen lehetőségeink vannak?

A világ országainak mezőgazdasági teljesítményét főleg az alkalmazott technológia szintje befolyásolja. Ennek az oka, hogy a kibocsátást a tőke, valamint a munka növekedése mellett nagyban meghatározza a rendelkezésünkre álló termelési tényezők felhasználásának lehetőségei és azok hatékonysága. Nem mindegy azonban a humántőke képzettségi szintje és a méretgazdaságosság sem. Ide tartozik még a mezőgazdasági gépek és technológiák fejlesztése, hiszen ezek szintén lehetőséget adnak a hatékony termelésre.

A mezőgazdaságban a termelékenység növelése kapcsán több lehetőség közül választhatunk. A technológiai haladásra minden esetben szükség van, de nem feledkezhetünk meg a növekvő technikai hatékonyságról, valamint a méretgazdaságosság optimalizálásáról.

A nehézség az, hogy az új technológiák elterjedése egy lassú folyamat, ugyanis a vállalatoknak és a munkavállalóknak időre van szükségük ahhoz, hogy alkalmazkodni tudjanak és megtanulják használni azokat. Mindez a különböző iparágakban igen eltérő ütemben történik, így a gyorsabban fejlődő ágazatok, például a gépgyártásban, gyorsabban bevezetik ezeket a technológiai újításokat. Nem egyszerű tehát lépést tartani a fejlődéssel, főleg hazánkban, ahol még mindig le vagyunk maradva.

Mindenekelőtt tehát a traktorok és a mezőgazdasági gépek automatizálására van szükség. A traktorok és más berendezések átalakítása és fejlesztése lehetővé teszi a munkafolyamatok nagy részének gépekkel történő végrehajtása. Ott van például a GPS és az önvezető technológiák, amelyek segítségével a traktorok pontosabban és hatékonyabban tudnak dolgozni a terepen, mindezt anélkül, hogy emberi beavatkozásra lenne szükség. Ennek fő előnye, hogy ebben az esetben üzemanyagot, de főleg munkaerőt takarítunk meg, valamint egyenletesebben és hatékonyabban gondozhatjuk a növényeket.

Mi a helyzet a precíziós mezőgazdasággal?

A precíziós mezőgazdaságban olyan technológiákat használunk, mint a drónok, a szenzorok, a műholdak, hiszen így pontosabb adatokat kapunk a növények állapotáról és a talajról egyaránt. Ezáltal a gazdálkodók pontosabban irányíthatják a műtrágya, a növényvédőszerek, illetve a víz alkalmazását, amivel csökkenteni lehet a veszteségeket és növelni a hozamot.

Milyen gépek jöhetnek még szóba a hatékonyság növelése érdekében?

A modern vetőgépek és aratók minden esetben hatékonyabban dolgoznak, mint a humánerőforrás, ráadásul lehetővé teszik a gyors és az egyenletes vetést és aratást. Ezek az eszközök magasabb területteljesítményt eredményeznek, valamint kevesebb időt vesznek igénybe.

Másik megoldás a növényvédők és gyomirtó gépek használata, amiknek nagy szerepe van a kártevők és gyomok elleni küzdelemben. Az ilyen berendezések pontosan és hatékonyan szórják ki a szükséges anyagokat, csökkentve ezzel a túlzott vegyszerhasználatot és a környezeti terhelést.

Amikor pedig öntözésről van szó, akkor jöhetnek az automatizált öntözőrendszerek, amelyek segítségével a növények a megfelelő mennyiségű vizet kapják, így minimalizálva a vízpazarlást. Az időzített öntözés és az esőérzékelők használata segít optimalizálni a vízfelhasználást, a növények mindig annyit kapnak és annyit használnak fel, amennyire valójában szükségünk van.

Ezeknek a gépeknek és technológiáknak használatával növelni tudjuk a termelékenységet és a hatékonyságot a mezőgazdaságban. Emellett csökkenthető a pazarlás és a környezeti terhelést. Fontos azonban, hogy ezeket a mezőgazdasági eszközöket hatékonyan használjuk, hiszen csak így érhetjük el velük a legjobb eredményt.

← Vissza a blog-ra