A legújabb mezőgazdasági hírek

2021. június 14.

Továbbra is pezseg a magyar mezőgazdaság, ami nem csoda, hiszen hatalmas összegek érkeznek a szektorba, legyen szó a kutatás-fejlesztésről vagy az európai uniós támogatásokról is. Ebben a cikkben újra átnézzük, melyek a legújabb hírek a mezőgazdaság területéről.


Kiemelt ajánlatok

Ismét a John Deere volt a magyar gazdák legkedveltebb traktora

Megérkezett a májusra vonatkozó traktorértékesítési lista, ahol az eladások számát az előző hónaphoz hasonlóan ismét csak a John Deere nyerte. A top 5-ben az amerikai cég mellett még a Claas, a Fendt, a Solis és a New Holland kapott helyet.

2021. májusában összesen 277 új traktort értékesítettek az országban, ami a 2020-es évhez képest 4,2%-os visszaesést jelentett. Még nagyobb, 15,5%-os a visszaesés 2019-hez képest, amikor májusban 328 darabot adtak el. Nem egyenletes azonban az értékesítés volumene, mert idén eddig 1365 erőgép fogyott, tavaly ugyanennyi idő alatt viszont csak 1256 traktor, így ez az év összességében jobban alakult az eladók szemszögéből.

2021. májusában John Deere traktorokból 43 fogyott, míg Claas-ból 41. Fendtből 26 darabot, Solis-ból 21-et, New Hollandból pedig 17 darabot értékesítettek. A toplistában nem kapott helyet a JCB márkanév, ami a 13 darabos eladásával a 8. helyre került. Érdemes azonban megemlíteni, mivel egy ével korábban, 2020. májusában mindössze 2 traktort adtak el ezen név alatt.

Megtartották a NAK Szántóföldik Napok és AgrárgépShow rendezvényt

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a Mezőgazdasági Eszköz- és Gépforgalmazók Országos Szövetsége idén június 9-én és 10-én rendezte meg a szabadtéri szakkiállítását. A több, mint 400 ezer négyzetméteren elterülő rendezvényt Mezőfalván tartották meg, a jelenlegi rendelkezések alapján védettségi igazolvány kellett a részvételhez.

A kiállítás Magyarország legnagyobb ilyen eseményének számít, ahol évente az országban értékesítő márkák 80%-a képviselteti magát. Már állandó dolognak mondható, hogy az érdeklődők egy másfél hektáros területen ki is próbálhatták a bemutatott gépeket és szerelvényeket.

Nem maradhattak ki a növénybemutatók sem, ahol kis méretű parcellákon lehetett megismerni az egyes fajtákat. Itt bemutatták a legújabb kutatásokat és fejlesztéseket, az előállított hibrideket. A kiállítás látogatása az előző évekhez hasonlóan idén is díjmentesen történhetett.

Megalakult a Magyarországi Drón Koalíció

Május elején alakult meg az Innovációs és Technológiai Minisztérium, a HungaroControl Zrt., a Széchenyi István Egyetem, illetve a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem részvételével a Magyarországi Drón Koalíció. A mára már több, mint 60 taggal rendelkező szervezetnek az lesz a feladata, hogy egyfajta összekötő kapocsként viselkedjen a drónfejlesztők, az állami szabályozók, a piaci felhasználók és a tudományos oktatást végző egyetemek között.

A SZTE-n és más magyar felsőoktatási intézményekben jelenleg is olyan képzések folynak, melyeknek célja a modern kihívásoknak megfelelő mezőgazdasági szakemberek felkészítése. Az SZTE-n az Informatikai karral együttműködve olyan tudásanyagot is átadnak, melyek alkalmasak a drónokkal támogatott mezőgazdasági folyamatok megértésére. A fiatalok rendkívül fogékonyak a digitális technológia alkalmazására, emiatt könnyen magukévá teszik a jelenleg is zajló stratégiaváltást az ágazatban.

A drónok segítségével könnyen és időben felderíthető, ha egy terület tápanyag ellátásával gondok adódnak, esetleg túlságosan is elgazosodott. Szintén felismerhetők vele a kártevők nyomai és a különféle fertőzések. A magasról készített felvételek ki tudják mutatni a talaj nedvességtartalmát, a vadkárok kiterjedtségét és az adatok feldolgozása után becslések és modellek állíthatók fel. Ezek együtt könnyebben megtérülővé tehetik a mezőgazdasági munkákat, amivel mindenki jól jár.

A precíziós mezőgazdaság alapvető része lesz a drón felhasználása, a feladatok koncentrálódását pedig jól mutatja a tény, hogy míg néhány generációval ezelőtt az ország 40%-a dolgozott az agráriumban, addig mára ez az arány 4%-ra csökkent. Hasonló véleményen van az Európai Bizottság is, melynek becslése alapján 20 év múlva több, mint 100 ezer ember fog dolgozni a drónokhoz kötődő területeken, a gazdasági hatások pedig elérhetik a 10 milliárd eurót.

A régió legnagyobb agráregyeteme épül Magyarországon

2020. március 11-én jött létre a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem, mely magába olvasztotta a Szent István Egyetemet, a Kaposvári Egyetemet, az Eszterházy Károly Egyetem gyöngyösi campus-át, a Pannon Egyetem Georgikon karát, illetve a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ 11 gazdasági társaságát.

Az újonnan kinevezett rektor az elmúlt 1 évben irányította az új intézmény felállását, a beolvasztott karok integrációját. Felszámolták a párhuzamos intézményeket és egységeket is, a cél most az, hogy ne csak a régió legnagyobb, hanem a legerősebb agráregyeteme álljon fel.

Ennek érdekében Gödöllőn nagymértékű campusfejlesztés történik, 200 milliárd forint értékben. Az eddigi változások a rektor szerint bizakodásra adnak okot, mert míg tavalyhoz képest országszerte csak 10%-kal jelentkeztek többen a felsőoktatásba, addig ez az új intézmény esetében 20%-ot tett ki.

← Vissza a blog-ra