Traktor választás: hogyan válasszuk ki a megfelelő gépet a gazdaságunkhoz?

2023. november 28.

Egy traktor kiválasztása, majd annak megvásárlása hosszabb távra történő döntést jelent. Éppen ezért nem mindegy, hogyan és milyet veszünk meg. Fontos, hogy megtaláljuk a legjobb megoldást arra, hogy végre kényelmesen, gyorsan és persze hatékonyan végezhessük el a mezőgazdasági munkákat.


Kiemelt ajánlatok

Ez az egyik leggyakrabban használt haszongépjármű, amiből rengeteget láthatunk a mezőföldeken és az utakon egyaránt.

Ebben a cikkben abban nyújtunk segítséget, hogyan érdemes kiválasztani a megfelelő mezőgazdasági vontatót.

A traktor választás legfőbb szempontjai

A mezőgazdasági vontató, avagy a traktor egy olyan eszköz, amivel már mindenki találkozott, nem muszáj ehhez vidéken élni. A gazdák több követelmény alapján hoznak döntést, amennyiben traktort akarnak választani. A legfontosabb kétségkívül a teherbírás és a kereke, hiszen ezek befolyásolja, hogyan halad a gépjármű a durvább felületeken. Nem lesz ritka, hogy ilyen terepen kell vele közlekedni, így ezt semmiképpen nem hagyhatjuk figyelmen kívül.

A modern gépeket főleg talajművelésre használják, ilyen a szántás, a boronálás, a műtrágya szórása, annak mozgatása, vagy éppen az ültetés. De persze gyakran kerül elő gyepápolás, az ültetvények gondozása, a tájápolás, vagy éppen a bokrok irtása során. Ahhoz viszont, hogy mindezt a tulajdonságait kihasználhassunk, a választás előtt nem árt meghatározni, hogy milyen teljesítményre lesz szükségünk. Emellett fontos szempont, hogy milyen körülmények között akarjuk majd használatba venni, hiszen nem mindenki akarja kizárólag mezőföldeken használni.

Zárt vagy nyitott?

A zárt kabinnal ellátott traktorok védenek bennünket az időjárástól, ráadásul télen lehet benne fűteni, nyáron pedig hűteni. A régebbi típusok kapcsán ezt nem lehet elmondani, így nem árt átgondolni, hogy mennyire bírjuk az időjárási viszontagságoknak. A másik ugye a nyitott traktor, ahol bizony problémát jelenthet a biztonság, hiszen borulás esetén nem sok esélyünk van arra, hogy épségben megússzuk.

Mit érdemes még figyelembe venni?

A fizikai paraméterek, hiszen meg kell tudni becsülni, hogy az adott munkához, mennyire mozgékony gépre van szükség. De nem mindegy az sem, hogy megfelelő méretű-e a tárolásra szánt helyiség. Mindezt figyelembe véve nem elhanyagolható szempont a rendelkezésre álló pénzösszeg, hiszen egy mezőgazdasági gép sosem volt olcsó, így a nagy beruházásnak a lehető legrövidebb idő alatt kellene megtérülnie. A minőségből azonban nem engedhetünk, hiszen több lesz a kár, mint a haszon.

Ott van még az üzemanyag-hatékonyság, hiszen a fogyasztás hosszú távon nagy hatással lehet a gépre szánt költségek nagyságára. Érdemes tehát olyan mezőgazdasági vontatót választani, ami nem fogyaszt túl sokat, ezáltal csökkenteni tudjuk az üzemeltetés költségeit. Ide tartozik még a karbantartás és az alkatrészek elérhetősége, hiszen minden esetben olyan traktorra lesz szükségünk, amelynek javítása egyszerűen elvégezhető, az esetleg szükséges alkatrészekhez pedig könnyen hozzá lehet férni. Egy olyan járművet, ami tömeggyártásban készült, nagyobb valószínűséggel tudnak megjavítani és helyrehozni annak esetleges hibáit.

Mihez használhatóak a mezőgazdasági vontatók?

Egy traktorhoz számos munkagépet hozzá tudunk csatlakoztatni, így egy többfunkciós haszongépjárműről van szó. A sokoldalú vontatókat gyakran használják szántáshoz, ekéhez, amelyek segíthetnek a talaj előkészítésnél és a növénytermesztésnél. Emellett szóba jöhetnek vetésnél, ültetésnél, trágyaszórásnál.

Csatlakoztathatunk hozzá rotációs talajművelőket, szántóföldi kultivátorokat, fűkaszát, bozótvágót, de még pótkocsit, valamint locsolórendszereket egyaránt. Nem ritka, hogy a téli időszakban traktorokkal végzik el a hómunkákat, hiszen nagyméretű hólapátokat és hófúvó gépeket egyaránt működtethetünk vele. Mindez azt jelenti, ha sikerül kiválasztani a minőségi traktort, akkor az számos feladat elvégzésére alkalmas lehet.

← Vissza a blog-ra