Milyen az aktuális gabonahelyzet? Mire számíthatunk idén ősszel?

2023. augusztus 24.

A hazai gabona helyzet sok tekintetben nem alakul rosszul idén, azonban van pár tényező, ami hatással van az árakra és a mennyiségre. A tárolóhely és a pénz hiánya meghatározó, hiszen sok helyen már nem tudják hol tárolni a learatott búzát, így idén igen kevesen jártak jól a termésmennyiséggel.


Kiemelt ajánlatok

Segítség a hírek szerint októberig nincsen, amikor a gazdák megkaphatják a területalapú támogatásokat. Az árpa és a búza sok helyen gyenge lett, főleg az alföldi aszályos időnek köszönhetően.

Ebben a cikkben az aktuális gabonahelyzetről esik szó. Kiderül, hogy mire számíthatnak a gazdák és a vásárlók az idei árakkal és mennyiséggel kapcsolatban.

Aszály és árvíz

Már július végén látszott, hogy a dél-nyugati országrészben hullott csapadék miatt a búza aratása alig akar haladni, emiatt a szemek beltartalma is folyamatosan romlott. Az árpa nem volt jó minőségű, de a búzára is bőven akadt panasz. A vizes, kis szemű és gyenge fehérjeszázalékkal rendelkező gabonából egy tonna malmim sem lesz. Zala vármegyében tehát nem volt jó a helyzet, de a repce is veszteséges lett, az árpát és a búzát pedig nem tudták eladni, ráadásul még akad a tavalyi terményből, ami csak a helyet foglalja.

Borsodban sem túl jó a helyzet, hiszen a búza csak 10 százalékos fehérjetartalomat ért el, viszont jó hír, hogy a terület nagy részén vetőbúza terem, amit drágábban, legalább kétszer annyiért lehet eladni. Az alacsony fehérjetartalmú árukért viszont sokkal kevesebbet ígértek, az árpáról nem is beszélve. Néhány gazda azt találta ki, hogy megpróbálnak kisebb csarnokokat felszabadítani és néhány termést átrakni ide, az eladhatatlant pedig felhalmozzák.

Ezzel szemben az Alföldön az aszály okozott problémát, hiszen a túl száraz időjárás sem túl optimális a gabonatermelés szempontjából. Az eredmény itt is ugyanaz, jóval kevesebb a minőségi termés. A gond, hogy a túl sok aszály után egy kis eső azonnal gombás betegségeket okozott. Idén az árpa esetében legalább kettő, míg a búzánál három kezelésre lett volna szükség, de a növényvédő szerek miatt ez nem minden esetben volt megvalósítható.

Tényleg nem számítanak a nyomott árak?

Az biztos, hogy sajnos nem mindenki várhat csodára. Bármennyire alacsonyak az árak, sokan inkább most eladják a terményeiket, mert kell a pénz, tárolni pedig nem mindenkinek van lehetősége. A nagyok napi áron veszik át, hiszen ott akad még egy kis hely, illetve pénzügyi tartalékkal is rendelkeznek. Egy nagyobb gazdaság hitelhez is könnyebben jut, így mivel a kicsiknek semmi lehetőségük, így sokan már a föld eladásán gondolkodnak.

Mindenki a segítségre vár?

A gabonapiaci zavarok ellensúlyozására legkésőbb decemberig érkezhet 16 millió eurós támogatás, amit a kormány hazai forrásból egészít ki. Ezzel egyedül az a probléma, hogy a hazai mezőgazdaság maximum szeptemberig bírja, hiszen a pénz elfogy, a napraforgót pedig már nem lesz hol tárolni. Nagyon valószínű, hogy a gabonastop-tilalom is megszűnik, ráadásul Magyarországnak nincsen pénze arra, hogy az EU-s segélyt megelőlegezze a gazdák számára.

A hírek szerint a kormánynak októberben lesz először lehetősége arra, hogy a kukorica és a napraforgó betakarításához, valamint tárolásához támogatást nyújtson. Nem elég szeptemberig bírni, muszáj valami megoldást találniuk a gazdáknak, hiszen az ősz közepe még messze van.

Mi a helyzet az ukrán gabonával?

Mint ismeretes, tavasszal az EU az ukrán gabonával kapcsolatban hozott sokak számára kellemetlen döntést. Az Európai Bizottság a gabonadömping miatt kialakult helyzetre reagált, azonban a hazai gabonára nem sikerült ennyire gyorsan új piacot találni, így már a betakarítás kezdetekor látszódott, hogy problémáink lesznek. A készletek ürítése ráadásul az árakat is jó irányba tolná el, hiszen az olcsó ukrán gabona jelenléte miatt a hazai búza és kukorica ára a felére zuhant vissza.

Mindenképpen új piacot kellene találni, hiszen a fő gond, hogy hazánk fuldoklik az ukrán gabona nyomásának hatására. A szolidaritási folyosók megnyitása után azonnal annyi búza jött az országba, amivel nem tudtunk mit kezdeni. Az árak megfeleződtek, a kukorica és a búza ára pedig bőven az önköltségi szint alatt van. A gond, hogy a piac rendeződésére kizárólag akkor van némi esély, ha a mostani készleteket sikerült felszámolni, így kiegyenlítődhet a kereslet és a kínálat.

← Vissza a blog-ra