Mezőgazdasági abroncsgyártók

2020. május 28.

A traktorgumi márkák piacán folyamatos a mozgás, új gyártók jönnek létre, régiek szűnnek meg, vagy váltanak nevet. A felvásárlások szintén könnyedén elrejthetik, hogy egy-egy márkanév mögött ki is áll valójában. Ebben a bejegyzésben összegyűjtöttünk néhány gyártót, melyek mezőgazdasági abroncsokkal foglalkoznak.

Alliance

Az Alliance Try Company Ltd. egy izraeli alapítású gyártó, mely az egész európai, amerikai, japán és latin-amerikai piacra szállít mezőgazdasági gumikat. Fél évszázados története során számos dolgot megélt, 2007-ben például indiai kézbe került, míg 2016-ban felvásárolta a japán Yokohama Tyres.

A mezőgazdasági gépeket három márkanéven keresztül látja el, az Alliance-on kívül hozzá tartozik még a Galaxy és a Primex is. Ismert termékei közé tartoznak az Agriflex, az Earth Pro, az Agri Star a Farmpro vagy a Haulpro abroncsok.

BKT

A BKT a Balkrishna Industries Limited gumigyártót jelöli, mely több mint 30 éves múlttal rendelkezik a mezőgazdasági, bányászati és földfeldolgozási erőgépek abroncsainak gyártásában. Központja az indiai Mumbaiban található, és olyan cégeknek dolgozik be, mint a JCB vagy éppen a John Deere.

Legismertebb termékei közé tartoznak a Ridemax, az Agrimax, a Commander, a Farm, az RT és BKT szériák.

Belshina

A Belshina abroncsok a fehérorosz Bebrujszk városából érkeznek, ahol 1965 óta működik a vállalat. A Szovjetunió szétesését túlélve ma 70 országba szállít gumikat, több mint 300 méretben. A mezőgazdasági termékeit többségében a Bel típusjelzéssel látja el, de léteznek F, V, FD és KF szériái is.

Firestone

Az amerikai Firestone-t 1900-ban alapították meg, és 1988-ban vásárolta fel a japán gumióriás, a Bridgestone. A mezőgazdasági járművek mellett gyárt abroncsokat az ipari-, az erdészeti- és a bányászati gépek számára, de a motorsportokban is fontos szereplő.

A Magyarországon is ismert márkanevei közé tartoznak a Maxim Traction, a Performer, az ATC, a SAT vagy a RIB széria abroncsai.

Matador

A Matador a.s. 1947 óta működik Szlovákiában, Magyarországon is jól ismert márkanévnek számít. Világszerte 80 országba szállít, 2007-ben 65%-ban bevásárolta magát a vállalatba a német gumigyártó óriás, a Continental AG. Az elmúlt években a részesedése 100%-ra nőtt, és komoly fejlesztésekbe kezdett.

2009-ben logisztikai központot kapott a vállalat, egész Kelet-Közép Európát lefedve, 2010-ben pedig egy újabb gyárat nyitott, hogy a mezőgazdasági abroncsok mellett a személyautók kínálatát is kielégítse. A leggyakoribb abroncsai közé tartoznak Magyarországon a DHR, az FHR és a TM szériák.

Vredestein

A Vredestein holland gumigyártót 2009-ben felvásárolta az indiai Apollo Tyres, azóta az Apollo Vredestein B.V. vállalat a jogutód. Európa-szerte vannak központjai, a mezőgazdasági abroncsokat is a Enschede városában lévő gyárban állítja elő.

Sokféle terméknév kötődik hozzá, a legismertebbek közé tartoznak az Endurion, a Faktor, a Flotation, a Traxion, illetve a V-sorozat gumijai.

← Vissza a blog-ra