Hogyan alakul a hazai takarmányhelyzet?

2021. november 16.

Az idei nyárhosszan elnyúló aszályos időszaka nem tett jót a mezőgazdaságnak. Az őszi aratások idejének lassan vége, a vetéseké pedig folyamatosan tart. Az idei terméshozamokat vizsgálva azt tapasztaljuk, hogy elmaradnak az előző évekéhez képest. Ami nagyon szembetűnő, hogy lényegesen kevesebb termett kukoricából és napraforgóból is az átlaghoz és az elvárthoz képest.


Kiemelt ajánlatok

Mi a helyzet a nagyvilágban és nálunk?

A világ többi részen nem ennyire siralmas a helyzet, az USA-ban a kukorica mennyisége 7 százalékkal haladja meg az előző évit, a napraforgó pedig fedezi a saját felhasználást. A másik nagyhatalom, Oroszország sem panaszkodhat. 1,5 millió hektárról 7,9 millió tonna kukoricát takarítottak be október második feléig.

Az eltérő időjárási viszonyok miatt Európa egyes részein nagy különbségek mutatkoznak. Franciaországban, Németországban és Lengyelországban nagyon jók a hozamok, még Romániában és Bulgáriában is várakozáson felüliek. Ezzel szemben Magyarországon és Olaszországban a csapadékmentes, forró nyár nem kedvezett ennek a haszonnövénynek. Mivel hazánkban így kisebb a kínálat, törvényszerű, hogy áremelkedésre lehetett számítani.

Az Agrárközgazdasági Intézet Piaci Árinformáció Rendszerének (PÁIR) adatai alapján a takarmánykukorica ára 90 ezer forint felett mozgott október második hetében. Ez az adat annak fényében mond valamit, ha összehasonlítjuk a tavaly évivel. Ha megnézzük, azt látjuk, hogy ez az ár egy évvel korábbihoz képest jóval, 80 százalékkal magasabb. És ami még ennél is megdöbbentőbb, hogy a gazdák szerint ez még nem a plafon.

A kukorica mellett a két nagy napraforgó termelő ország Ukrajna és Oroszország. Úgy tűnik, itt sem kell panaszkodniuk a hozamra, mert a becslések szerint körülbelül 17 százalékkal több termésre számítanak, mint az előző évben. Szintén az AKI PÁIR adatai alapján Magyarországon az ipari napraforgómag felvásárlási ára a magas olajsav tartalmú napraforgómaggal együtt 50 százalékkal több, mint az előző évben.

Habár az idei termés 10-15 százalékkal marad el az átlagostól, ez a mennyiség szerencsére legalább jó minőségű. Részben ez okozza a magas felvásárlási árat, amelynek azonban nem minden gazda örülhet. Sokan már tavaly lekötötték az idei termést akkori rekordáron, azonban az mostaninál 40-60 ezer forinttal is alacsonyabb lehet.

De miért ilyen nagy a különbség? Ahogy már említettük, részben az időjárás felelős a kevesebb termésért. Ha pedig a hazaiból kevesebb van, de nagy az igény, hiszen a takarmányipar, az élelmiszeripar, sőt még a bioetanol gyártás is támaszkodik a kukoricára, felmennek az árak.

Azonban ez csak egyetlen tényező. A hazai műtrágyagyártás az alapanyagok hiány miatt akadozik, de ugyanez jellemző világszinten is, így importból sem tudjuk pótolni a kiesést. Vagyis okolható az elszálló műtrágyaár és az üzemanyag árának emelkedése is. Mivel a legtöbb terményt szállítani kell, a megnövekedett logisztikai költségek is hatással vannak mindenre.

Az idei őszi vetések

úgy tűnik, a jövő évi terméssel is gondok lesznek. Az idei ősz nem kedvez a mezőgazdasági munkálatoknak. Az eddigi majdnem csapadékmentes időszak miatt az őszi vetések nem haladnak olyan ütemben, mint ami elvárt lenne.

A nyári aszály miatt a talaj előkészítése idén sokkal több terhet rótt a gazdálkodókra. A száraz, összetömörödött talajt többször kellett megszántani, hogy vetésre alkalmas legyen, és a gázolaj árának emelkedése miatt ez pluszköltséget jelentett.

A vetőmagok árai emelkedtek, a műtrágyáé szintén, ráadásul nem áll rendelkezésre megfelelő mennyiség belőle. A már kikelt gabonánál pedig kérdéses, hogy meg tud-e a téli fagyok előtt kellően nőni és erősödni, hogy átvészelje azokat. Mivel mostanában sem esik kellő mennyiségű csapadék, erre egyre kisebb az esély.

Milyen kárenyhítés várható és kérhető?

A kiesett bevételt pótlására a gazdák idén is benyújthatják kárenyhítő juttatásra a kérelmeiket. Ehhez elérhetők az elmúlt 5 évben alkalmazott referenciaárak és átlaghozamok, beleértve az ezévit is.

Amennyiben egy gazda már legalább 50 százalékát betakarította a terményének, nem kell a 2021-es kalkulált átlaghozammal számolnia, hanem a saját hozamát kell megadnia tonnában. Ha a gazdának nem volt kiemelt tényezőkre (aszály, belvíz, jégeső, árvíz stb.) kötött biztosítása, akkor csak a neki járó kárenyhítő juttatás felére jogosult. Ha rendelkezik biztosítással, azt csatolni kell a kérelemhez. A Magyar Államkincstár legkésőbb jövő év márciusáig elbírálja a kérelmeket, és teljesíti a kifizetéseket is.

Mik a hosszú távú prognózisok?

Az idei áremelkedések biztosan éreztetni fogják a hatásukat a jövő évi termés kapcsán. A gázolaj ára az előrejelzések szerint nem fog jelentősen csökkeni, és mivel a műtrágyagyártás szorosan kötődik a földgázkitermeléshez, itt sem számíthatunk árcsökkenésre. A kisebb kínálat pedig azt fogja eredményezni, hogy a gazdák kevesebbet tudnak belőle használni, a hozamok pedig még inkább visszaesnek.

A növényvédő szerek esetében is 30-35 százalékos emelkedésre számítanak a szakemberek. Ez a sok szempont mind afelé mutat, hogy a termények már nem fognak alacsonyabb árszintre visszatérni.

← Vissza a blog-ra