Akadozik a műtrágyagyártás

2021. október 15.

A lassan két éve tartó járványhelyzet miatt az ipar több ágazatában problémát jelent a termelés szinten tartása vagy éppen növelése, amely elengedhetetlen lenne a gazdaság fejlődéséhez. Ez alól nem kivétel a műtrágyaipar sem.


Kiemelt ajánlatok

A hazai termelés nem tudja kielégíteni az igényeket, de ugyanez jellemző más országokra is, ezért a behozatal is akadozik. Az árak folyamatosan emelkednek, és a gazdák megpróbálnak nagyobb tételt felhalmozni, hogy az őszi és tavasz időszakra is legyenek készleteik.

Növekvő előállítási költségek

Az utóbbi hetek gázárrobbanása részben köszönhető a megnövekedett keresletnek, részben pedig a csökkenő kínálatnak. Természetesen a lakossági ár hatóságilag rögzített, de a gázárral együtt az üzemanyag ára is az egekben van, ezt már megérzik a fogyasztók.

Az ipari árképzés azonban piaci alapú, és mivel a műtrágyagyártásban a gázár teszi ki az előállítási költségek 60-80%-át, így a magas bekerülési költségből egyértelműen adódik a magasabb műtrágyaár is. Ennek az energiahordozónak az ára pedig egy ideje folyamatosan emelkedik, jelenleg rekordmagasan áll, és ez kihat a termelésre és a végfelhasználói árra.

Bige László véleménye

Az ügyben egy szakmai portálnak nyilatkozott Bige László, a Nitrogénművek Zrt. elnök-vezérigazgatója is. Szerinte a műtrágya gyártása kétséges, akár a héten leállhat, mert egyre nehezebb beszerezni hozzá a földgázt. Azt, hogy tényleg leáll-e egyáltalán, és ha igen, mikor, még ő sem tudta megmondani, mivel a helyzet folyamatosan változik. A cégnél figyelik és elemzik az aktuális és alakulóban levő helyzetet, és ennek függvényében döntenek arról, hogy szükséges-e a bezárás.

Nyilatkozatában beszámolt arról, hogy a régióban sok gyár csökkent kapacitással működik, és a kiesett termelést nincs honnan pótolni. A magyar műtrágya készletekről pedig ezt mondta, hogy jelenleg az itthoni piacon a szükséges mennyiség nem áll rendelkezésre, csak a 18%-a van meg.

A hagyományos NPK műtrágyákból ez még elegendő is lenne, mert legfeljebb kevesebbet használnak fel a termelők. Azonban, ha ezt a mennyiséget nitrogénműtrágyára értjük, az a következő évben eredményezhet jóval kevesebb terméshozamot, és így a magasabb terményárak mellett is veszteséget termelhet.

A stratégiai igazgató véleménye

A kialakult helyzettel kapcsolatban Bige Zoltán, az Európai Műtrágyagyártók Szövetsége gazdasági és kereskedelmi bizottságának elnöke és a Nitrogénművek Zrt. stratégiai igazgatója is aggodalmának adott hangot. Ennek oka, hogy egyre több helyen zárnak be a műtrágyagyártó üzemek, ezért veszélyben látja a mezőgazdasági szezont.

Véleménye szerint nemcsak az emelkedő költségek jelentenek gondot, hanem az is, hogy már a tavalyi évben sem volt elegendő a termelés, és a kiesett mennyiséget pótolni kellene. Ha ez nem történik meg, a hektáronkénti elvárt terménymennyiség nem garantálható. Nem mindegy, hogy mennyi nitrogén kerül a talajba, mert csak egy bizonyos szint felett válik hatékonnyá. Az igazgató úgy véli, hogy egyelőre kevés szakember ad hangot az aggodalmának, bár sokan látják már a problémát.

Szerinte ezt a problémát két szinten kell kezelni. A helyi gyártás támogatása kevesebb logisztikai problémát vet fel, és költségeken kívül az ökológiai lábnyomot is lehet csökkenteni. Második színtér pedig a beruházási környezet. Külföldi befektetők ritkán jelentkeznek a magas energiaárak és a növekvő környezetvédelmi költségek miatt. Ezt a hiányt az egyes államok nemzeti erőforrásokkal próbálják megoldani, valószínűleg ez az út lenne járható Magyarországon is.

Cégének saját honlapja szerint mindenképpen lépéseket kell tenni ez ügyben, ezért úgy döntöttek, hogy támogatják az Európai Műtrágyagyártók Szövetségének a felhívását. Ebben az érdekeltek az Európai Bizottsághoz és a tagállamok illetékes hatóságaihoz fordulnak, mert szerintük a helyzet tarthatatlan. Arra kérik a hatóságokat, hogy azonnali intézkedéseket vezessenek be a kialakult állapotra való tekintettel.

Távolabbi hatások

Ha a gazdák megfelelő hozamot szeretnének elérni a földjeiken, szükségük van a talaj rendszeres karbantartására. De ha emelkedik a műtrágya ára, óhatatlanul emelkedni fognak a termelési költségek, ezzel együtt pedig a megtermelt gabona vagy egyéb növények ára.

A takarmánynövények árának emelkedése kihat a hús-, tej- és tojásárakra, a kenyérgabona ára pedig a kenyér, péktermékek, tészták értékesítésére. A termékek előállításánál figyelembe kell venni az energiahordozók költségeit, illetve a megnövekedett szállítási díjakat is. Ha mindez rárakódik a késztermék bolti árára, akkor látható, hogy végeredményben a végfelhasználók, a fogyasztók fognak a legrosszabbul járni, hiszen ők fogják megfizetni a legtöbb költséget.

Amit a gazdák jelenleg tehetnek, az annyi, hogy megpróbálnak megfelelő készletet beszerezni, mert egyelőre a folyamat vége nem látható. Importra kicsi az esély, mert a szállítási költségek nagyon megdrágítják a műtrágya árát, és más országok sem rendelkeznek nagy elfekvő készletekkel. Sajnos a végfogyasztók nem lehetnek ennyire előrelátóak, nekik el kell fogadniuk a növekvő árakat.

← Vissza a blog-ra