A jövő mezőgazdasága: intelligens mezőgazdasági gépek

2023. szeptember 28.

A jövő mezőgazdaságra több olyan technológia fejlesztést és innovációt rejt magában, amelyek alapvetően változtathatják meg ezt az iparágat. Az intelligens gépek már most hatalmas szerepet játszanak ezekben a folyamatokban.


Kiemelt ajánlatok

Ezek olyan eszközök és berendezések, amelyek gyártása során a legújabb technológiai megoldásokat, valamint az automatizációt használják fel. Ennek köszönhetően a termelés fenntarthatóbbá, hatékonyabbá, valamint energiatakarékosabbá válik.

Ebben a cikkben olyan intelligens mezőgazdasági gépeket mutatunk be, amelyek, ha most még nem is feltétlenül, idővel kulcsfontosságú szerepet játszanak majd a folyamatokban.

Mire számíthatunk a későbbiekben?

Az intelligens gépek már most rengeteg szenzort használnak fel annak érdekében, hogy a talajt, a növényeket, vagy éppen az időjárási adatokat folyamatosa monitorozni tudják. Ezek hatalmas segítséget jelenthetnek a gazdáknak, hogy optimális öntözési, trágyázási, illetve betakarítási döntéseket hozzanak. Egyes esetekben a mesterséges intelligencia már a betegségeket is előre tudja jelezni.

Talán az önjáró gépek sem teljesen újak, hiszen egyre népszerűbbek. Lehetővé teszik, hogy munkaerőt takarítsunk meg, növelhetjük velük az üzemanyag-hatékonyságot. Ezek a berendezések önállóan navigálnak a mezőgazdasági területeken, végrehajtják a programozott feladatokat, mint a vetés, a permetezés, nem utolsó sorban a betakarítás.

Mi a helyzet a precíziós mezőgazdasággal?

Az intelligens mezőgazdasági gépek lehetőséget adnak a precíziós mezőgazdaság alkalmazására. Ez magában foglalja a növényekkel kapcsolatos pontos trágyázást, öntözést és permetezést. Ennek magasabb terméshozammal, kisebb környezeti terheléssel jár együtt, ráadásul ezek által még a termelési költségeket is csökkenteni tudjuk.

Nagy segítséget jelentenek még a robotok és a drónok, amelyek rengeteg terhet vesznek le a mezőgazdászok válláról. Segítenek a gyomirtásban és a betakarításban. Hatalmas előnyük, hogy igen pontosan dolgoznak, olyan területeket érnek el, ami emberi kéz számára nehezen vagy egyáltalán nem hozzáférhető.

Az adatmegosztás és a fenntarthatóság kérdése

Ma már az adatok megosztása is fontos szerepet játszik, hiszen a felhőalapú megoldás segíti a gazdákat, hogy minden friss információhoz azonnal hozzáférhessenek. Megoszthatják egymással az adatokat, tapasztalatokat, így sokkal könnyebben hoznak megfelelő döntéseket.

Az intelligens gépek ráadásul segítenek fenntarthatóvá tenni az ipart, hiszen ezeknek hál javul a víz- és az energiahatékonyság, emellett még a vegyszerek használatát is jelentősen csökkenthetjük. Ez pedig magában hordozza azt a tényt, hogy a mezőgazdaságban minimalizálni tudjuk a környezeti hatásokat. Ezek mind olyan fejlesztések, amelyek hozzájárulhatnak a globális élelmiszertermelés kihívásainak és problémáinak kezelésére.

Miért van erre szükség?

Manapság egyre többet találkozhatunk egy bizonyos kérdéssel, miszerint miért van szükség a modern eszközökre a mezőgazdaságban? A válasz nem annyira egyszerű, bár az kijelenthető, hogy míg korábban a lakosság egy nagy része élt vidéken, addig mára többen élnek a nagyvárosokban. Ezáltal kevesebben tudnak részt venni az élelmiszer előállításában, a munkaerőhiány tehát itt is jelentős. Napjainkban az emberek alig pár százaléka kapcsolódik valamilyen formában a mezőgazdasághoz. Jól látszik tehát, hogy az iparnak segítségre van szüksége, hogy a szükséges élelmiszert elő tudják állítani. Ez nemcsak plusz időt, hanem plusz költségeket is jelent.

A Föld népessége 2050-re eléri a 9,6 milliárdot, így annak érdekében, hogy mindenki elegendő élelmiszerhez juthasson, legalább 70%-kal növelni szükséges a mezőgazdasági termelést. Megállapítható tehát, hogy a mostani technológiával és megoldásokkal ezt nem tudjuk megoldani, változásra, intelligens eszközökre és berendezésekre lesz szükségünk.

← Vissza a blog-ra