A John Deere X Series kombájnok innovációs díjat nyertek

2021. január 3.

A John Deere elnyerte a Robotics kategória díját a 2021-es CES Innovation Awards-on, mellyel az X Series kombájnok kiváló megjelenését és mérnöki tervezését ismerték el. Ez már a második év, amikor a cég díjazva lett, ugyanis a tavalyi CES-en is kiemelték az újításait.

Az X Series kombájnok az ActiveVision kameratechnológiát használják, amelynek segítségével a gazdálkodók nyomon követhetik a terménytartályban végbe menő folyamatokat. Látják a gabona minőségét és azonnal reagálni tudnak az aratás közben fellépő váratlan eseményekre. Ezt a háttérben futó okos algoritmusok is támogatják, melyek a mérések eredményeit kiértékelve akkor is jelzik a problémákat, ha azt a farmer nem vette észre.

A John Deere esetében a díjjal azt ismerték el, hogy a vállalat folyamatosan az agrár szektor innovációján és megújításán dolgozik. Az iparági vezető gépek, megoldások és rendszerek növelik a pontosságot, javítják a hatékonyságot és ezeken keresztül jobban megtérülővé teszik a munkát.

Az X9 1100-as modell az X Series legnagyobb kombájnja, mellyel úgy takarítható be a termés, hogy minimalizálható a gabonaveszteség és semmi sem veszélyezteti annak minőségét. Az elődeihez képes sokkal több terményt képes learatni és megtisztítani, és jól kezeli a váratlan körülményeket is. A betakarított gabona mennyiségében érezhető növekedés elérheti az óránkénti 70%-os pluszt is, ha a kevésbé hatékony, előző generációs gépeket nézzük.

Ez a lenyűgöző érték annak köszönhető, hogy a John Deere mesterséges intelligenciát, számítógépes tervezést, gépek közötti kommunikációt, beépített érzékelőket és önvezetési képességet használ a földeken. A kombájnok többek között arra is képesek, hogy önmaguktól változtassanak a betakarítás menetén, ha valamilyen változást érzékelnek a paraméterekben. Erről folyamatosan tájékoztatják a gazdálkodókat, miközben önmaguk technikai paramétereiket is figyelik. Az utóbbi miatt a szükséges szerviz még azelőtt megtörténhet, hogy a gépel elromlanának, így minimalizálható az kiesés.

A CES 2021-es díjátadó online kerül megrendezésre, 2021. január 11. és 14. között. Az eseményen olyan kiemelt szereplők tartanak előadást, mint Mary Barra, a General Motors vezérigazgatója, Keith Enright, a Google CPO-ja, illetve Dr. Lisa Su, az AMD vezérigazgatója. A John Deere itt veheti majd át virtuálisan a Robotics kategória díját.

Intelligens permetezőrendszer a kínálatban

Miközben a CES-en éppen elismerik a John Deere innovációját, a vállalat továbbra sem áll le, hanem éppen megállapodást köt a Smart Guided Systems intelligens permetezőrendszerének felhasználásáról. A Smart-Apply Intelligent Spray Control System ezentúl elérhetővé válik a John Deere forgalmazóknál.

A kiegészítő felszerelhető a már megvett, de a most értékesítésre kerülő gépekre is, és a fények érzékelésével és lidar segítségével észleli a gabonát. Utóbbi technológia lézert bocsát ki, és a visszaverődő fotonok alapján tudja meghatározni a távolságokat.

A John Deere traktorok mögé illeszthető intelligens rendszer legfőbb előnye, hogy csökkenti a felhasznált permetszer mennyiségét, miközben jobban el tudja oszlatni a kiszórt anyagot a növényen. Greg Christensen, a vállalat egyik felhasználási menedzsere elmondta, hogy nagyon izgatottan várják az értékesítés megkezdését. Az új technológiát olyan John Deere ügyfeleknek szánják, akik a több hozzáadott értékkel rendelkező növénytípusokkal foglalkoznak, ide értve a gyümölcsösöket, faiskolákat és szőlőültetvényeket.

Nekik a Smart-Apply rendszer segíteni tud abban, hogy csak a fák koronáját érje a permetszer, melynek mennyiségét minden fúvókára külön optimalizálja, az észlelt növénysűrűség alapján. Az okos gazdálkodás nem csak a megspórolt növényvédő szerek miatt éri meg, hanem védi a környezetet és jobbá teszi a terméshozamokat. Ezek együtt azt eredményezik, hogy a gazdálkodás még kifizetődőbbé válik.

Steve Booher, a Smart Guided Systems vezérigazgatója is üdvözölte a megállapodást, és kiemelte, hogy a John Deere világklasszis értékesítési csatornákkal rendelkezik, miközben elsőrangú termékeket, ügyféltámogatást és szervízt is biztosít az ügyfeleinek. Ezek együtt teszik ideális partnerré az új megállapodáshoz.

A Smart-Apply technológia számai lenyűgözőek, hiszen akár 87%-kal tudja csökkenteni a fák lombkoronáján kívül elpazarolt permetszer mennyiségét, ez 93%-kal kevesebb vegyszert jelent a földre hullva. Az okosabb kifúvás miatt 87%-kal kevesebb anyag szóródik szét a levegőben és összességében akár 73%-kal kisebb mennyiségű permetszer fogy.

A Smart Guided Systems vizuálisan is elmagyarázza a Smart-Apply lényegét, melyhez egy fát használnak az illusztrálásra. Ezen a hagyományos permetezés a fa teljes szélességében, a lombkorona tetejétől a föld szintjéig lefújja a növényt. Az ultrahangos permetezőnél már csak a fa koronáját veszi körbe a vegyszer, de még itt is nagyon sok a pazarlás. A Smart-Apply esetében viszont a kifújt permetszer követi a lombkorona formáját is, így jönnek össze a fentiekben említett, lenyűgöző értékek.

← Vissza a blog-ra