A John Deere megoldásai megkönnyítik a felhasználók életét

2020. június 15.

A The John Deere Journal májusi számában mutattak be egy interjút Margaux Ascherllel, aki a cég intelligens megoldásokért felelős részlegnél dolgozik, és feladata a termékek használhatóságának növelése. Ebből a beszélgetésből emeljük ki a kulcsmomentumokat, hogy azok magyarul is elérhetők legyenek.

A cikk azzal a bevezetéssel kezdődik, hogy napjainkban a technológia forradalmasítja a mezőgazdaságot. Erre jó példa, hogy megjelentek az önvezető traktorok, nagy sebességű vetőgépek vetik el a magokat soha nem látott pontossággal, illetve intelligens permetezőgépek minimalizálják a veszteséget. A fejlődés azonban nem jelentheti azt, hogy az újítások felhasználása extra munkával jár, a gazdálkodóknak azt kell érezniük, hogy a folyamatok értük vannak. A John Deere célja a gazdák életének megkönnyítése, a megtérülési mutatók javítása, és a nagyobb nyereség elérése.

Munka a még jobb mezőgazdasági gépekért

Margaux Urbandale-ben dolgozik, amely az amerikai Iowa államban található. A John Deere Intelligent Solutions Group (ISG) egyik oszlopos tagjaként olyan hasznos segédeszközök jobbá tételén fáradozik, mint a gépi tanulás, az eszközök jobb együttműködése, a robotika, és a szenzorok felhasználása a mezőgazdaságban.

Margaux doktori fokozatot szerzett pszichológiából, amely első blikkre nem tűnik kapcsolódó tárgynak a mezőgazdaság egyik területénél sem. De valójában igenis, hogy az, komoly szerepe van a gép-ember együttműködés során. Már az egyetemen azt kutatta, hogy melyek az emberi teljesítőképesség határai, és hogyan lehetne ezeket kiterjeszteni a technológia segítségével. Sokat vizsgálta a kognitív döntéshozatalt és az automatizálást, hogy a gépek ne akadályozzák az embereket, hanem segítség őket.

A csapata azon dolgozik, hogy intuitív és könnyen érthető tulajdonságokkal fejlesszék tovább a John Deere felszereléseket. Margaux mindig csodálta a farmereket, akiknek a traktorban ülve elegendő körbe nézniük, és máris megtalálják azokat az eltéréseket a környezettől, amire figyelniük kell.

Ezekkel kapcsolatban aztán helyben döntést hoznak, módosítják a munkavégzést, majd az új feltételeknek megfelelően folytatják tovább. Amikor olyan technológiai újításokat vezettek be, mellyel a gépek átvették az ismétlődő vagy alacsony tudást igénylő feladatok, jó volt nézniük, ahogy a gépkezelők hátradőlnek, és végre a komolyabb feladatokra, a gazdálkodásra koncentrálnak.

A fejlesztők egyik legújabb kedvence a John Deere Combine Advisor technológiája, ez azért született meg, hogy a farmerek jobban optimalizálni tudják az aratást, legyen szó a gabonatípus, a terület vagy az időjárás változásairól. Korábban az aratás egy megerőltető feladat volt, mert számos dologra kellett egyszerre figyelni.

A Combine Advisor segítségével a gazdálkodó információt kap az aratógépen átfolyó terményről, és csak be kell állítania a kívánt paramétereket a konzolon, az automatika pedig ennek megfelelően folytatja a betakarítást.

A John Deere traktorok és más eszközök azért is olyan sikeresek, mert a Margaux-hoz hasonló fejlesztők nem egyedül dolgoznak. Megkérdezik a gazdálkodókat, mire van szükségük, figyelembe veszik a gyakorlati tapasztalatokat, így a végleges termék már úgy működik, ahogy az a mezőgazdaságban dolgozók számára a leghasznosabb.

← Vissza a blog-ra