A John Deere bemutatta a Hagie önjáró permetezőgépének vadiúj modelljeit

2021. március 17.

A John Deere bemutatta a legújabb Hagie önjáró permezetőgépeit, melyek 4500-7500 literes tartályokkal érkeznek. Az STS12, STS16 és STS20 modellek 300-400 lóerőt kapnak a vállalat PowerTech 9 literes motorjától, melynek segítségével a földeken elérhetik a 40 km/h-ás sebességet, míg a területek között akár 56 km/h-val is közlekedhetnek.

Joel Basinger, a John Deere marketing menedzsere elmondta, hogy a gépek minden részükben megújultak, kivéve a már sokat bizonyított első permetező karokat. A Hagie innováció és a John Deere precíziós fejlesztései minden évszakban bevethetők, legyen szó akár a folyékony trágya kiszórásáról vagy gombaölő szerrel történő kezelésről.

Az elülső permetezőkarok lehetővé teszik azt, hogy a gépkezelő folyamatosan előre tekintsen, és ne kelljen egyfolytában hátra fordulnia a szórás ellenőrzéséhez. A John Deere a RowSense és AutoTrac Vision technológiái segítségével végig tartja a megfelelő pozíciót a munka alatt. Az All Wheel Steer funkció pedig még 90 fokos fordulás során is ugyanazon a nyomon viszi végig a kerekeket, így csökkentve az eltaposott termények mennyiségét. A majdnem két méteres hasmagasság biztosítja, hogy a növények ne sérüljenek meg a szórás során, a gépkezelő pedig folyamatosan belássa a teljes területet.

A Hagie önjáró permetezőgépeken középen kapott helyett a kijuttatandó oldatot tartalmazó tartály. Emiatt a súly akkor is el van osztva, ha a tartály tele van, de akkor is, ha már kiürült. A legnagyobb űrtartalom az STS20 számára áll rendelkezésre, amikor 2000 liternyi oldat juttatható ki a földterületre.

Az STS modellek megkapták a Hagie által kifejlesztett hibrid szórókarokat, melyek 2,7 és 4 méter közötti hosszúsággal rendelkeznek. A szabadalmaztatott Norac Active Wing Roll technológiának köszönhetően a karok magassága akkor is egyforma, ha a permetezőgép egyenetlen terepen halad.

A gépek PowrSpray csatlakozókat kaptak, melyeken keresztül percenként akár 1135 literes sebességgel lehet feltölteni a tartályt, így lehetővé válik az automatizált munka és a fedélzeti bekeverés. Mindegyik technológia azért került kifejlesztésre, hogy a permetezések közötti szünetek minél rövidebbek legyenek, és a gazdálkodók hamarabb visszatérhessenek a földekre.

Opcionálisan elérhető a John Deere ExactApply funkció, amelynek segítségével az STS konzolján megadható a cseppméret, a permetezés intenzitása és a fúvókák is vezérelhetők. Szinték külön kérhető a nyomás-visszavezetés és a System Air Purge, ami nem csak egyszerűbbé teszi a tisztítást, de kevesebb veszteséget is termel.

Vadiúj fülke és technológia

Az STS modellek megújult fülkét kaptak, hogy egész nap védjék a gépet kezelő személyt, és minden korábbinál jobb kilátást biztosítsanak. Két kényelmi csomag között lehet választani az önjárók felszereléséhez, melyekben megtalálható a led világítás, a 16 fokban jobbra-balra dönthető, fűtött és szellőző bőrülés, illetve egy 6,5 inches érintőképernyő műhold és okostelefon csatlakozással. Az extrák közé tartozik még négy darab USB port, 12 voltos kimenet, lábtartók, duplán dönthető kormányoszlop, hűtő és távolról nyitható elektromos kilincs. A fülke 4. szintű szűrőrendszerrel lett ellátva, emiatt a vezető folyamatosan friss levegőt kap a munka során.

A John Deere technológiák közül az STS permetezőgépekbe integrálták a JDLink csatlakozást, az StarFire 6000 GPS adóvevőt, a 4. generációs CommandCenter kijelzőt és az AutoTrac nyomvezetést. Utóbbi segíti csökkenteni az átfedéseket a permetezés során és növeli a figyelembe vehető adatok számát.

A JDLink továbbítja a munka közben begyűjtött  adatokat a John Deere műveleti központba, így a felügyelet gyerekjátékká válik, mivel mindig tudni lehet, pontosan hol dolgoznak a gépek, hány munkaórát használtak el és milyen minőséget értek el. A beállított adatok közvetlenül átszinkronizálhatók a 4. generációs CommandCenter kijelzőkre, így azokat külön nem kell leírni, és a gépkezelők is folyamatosan tájékoztatva vannak. A John Deere Operations Center szoftvere valós időben ellenőrzi a beérkező adatokat, ezeket összeveti a tervekkel és jelentés tesz. Ennek köszönhetően pillanatok alatt lehet meghozni a helyes döntéseket, így alkalmazkodva a megváltozott munkakörülményekhez.

Szintén az Operations Center van a gazdálkodók segítségére abban, hogy az adataikat megosszák a tanácsadókkal vagy másféle partnerekkel. A tulajdonosoknak arra is lehetőségük nyílik, hogy távdiagnosztikákat futtassanak le, így azonnal rendelkezzenek az alkatrészek utánpótlásáról. Emiatt csökken az állásidő, és maximálisan kihasználható a permetezőgépek munkaideje. Az AdLogic funkció pedig megkönnyíti a jelentések elkészítését, hogy a pályázatokon való részvételhez valós adatokat szolgáltassanak a gazdálkodók.

Az STS munkagépek a John Deere PowerTech 9 literes motorokat kapták meg, melyek 300 lóerős változata dolgozik az STS12-es modellekben, míg az STS16, illetve az STS20 a 400 lóerős változatokkal rendelkeznek. A Hagie permetezők megcsúszása ellen a John Deere CommandDrive automatikája véd, amely az egyik kerék elforgásakor azonnal több erőt biztosít a többi kerék meghajtására.

← Vissza a blog-ra