A John Deere 6 díjat nyert el a 2021-es AE50 Awards-on

2021. március 2.

A John Deere a 2021-es AE50 Awards-on 6 díjat nyert, mellyel a mezőgazdasági innováció terén elért eredményeit jutalmazták. Az American Society of Agricultural and Biological Engineers (ASABE) minden évben kiválasztja azt az 50 fejlesztést, mely a legtöbbet tette hozzá az élelmiszeriparhoz és a mezőgazdasághoz, ebben nemzetközi mérnökcsapat áll a segítségükre.

A nyertes eszközök minden esetben segítenek abban, hogy a gazdálkodók jobban kihasználhassák a rendelkezésre álló lehetőségeket, pénzt takarítsanak meg, és biztonságosabb körülmények között dolgozhassanak.

Az idén a John Deere a következő dolgokért kapta a díjat:

  • ExactRate folyékony fertőtlenítő rendszer
  • SmartClean monitorozás a betakarítás közbeni tisztításhoz
  • X9 kombájnok
  • CH950 cukornádkombájn
  • HDR merev vágóasztal
  • CF behajtható kukoricaarató-fej

Az innováció a John Deere alapértékeinek egyike

Joel Dawson, a vállalat területért felelős vezetője az elismerésre reflektálva elmondta, hogy az innováció a John Deere alapértékeinek egyik fontos része. A mezőgazdaság területén működő vállalatok egyike sem fektet több erőforrást a kutatásba és fejlesztésbe, a mérnökeik pedig büszkék arra, hogy az általuk létrehozott új technológia a vásárlók előnyére szolgál. Elkötelezettek abban, hogy kiszolgálják a farmerek munkáját, mellyel a világ megnövekedett élelmiszer igényére reflektálnak, miközben a gazdálkodás fenntartható módon folyik.

A tavaly februárban bemutatott ExactRate folyékony fertőtlenítő rendszer például a John Deere ültető gépeire szerelhető, amelynek működését a farmerek soronként szabályozhatják. A berendezés hatásosan csökkenti a költségeket azáltal, hogy kikapcsolja a szórófejek munkáját, amikor nem kezelendő terület fölé érnek, vagy egy más lefújt földrészre fordul rá a munkagép.

Szintén az elismert termékek között volt a SmartClean által működtetett rendszer, amely a cukornád betakarítása közben használható. A beépített szenzorok folyamatosan figyelik az aratás paramétereit, amelyekről valós időben tájékoztatják a kezelőt. Ennek segítségével azonnali döntések hozhatók a működtetés menetéről. A beépített fúvókákat utasítva a SmartClean arra is képes, hogy kifújja a nádból a növényi törmelékeket vagy nem oda való dolgokat, hogy a feldolgozásra már egy sokkal tisztább alapanyag érkezzen meg.

A tavaly nyáron bemutatott X9 széria az X9 1000 és az X9 1100 kombájnokkal érkezett, melyeket az ASABE zsűrije szintén kiemelt a mezőnyből. Utóbbi például akár 30 hektárnyi terményt is le tud aratni óránként, mellyel jelentősen megkönnyíti a gazdálkodók dolgát. A felügyeleti rendszerek ez esetben is figyelik a paramétereket, és amennyiben változást érzékelnek, azokhoz igazítják a kombájn működését. Így mindig a lehető legjobb hatásfokkal dolgozhat.

Szintén tavaly nyáron érkezett a HDR merev vágóasztal és a CF behajtható kukoricaarató-fej a John Deere kínálatába. A HDR segítségével a kisszemű gabonák és a szójabab könnyebben betakarítható, ezáltal növekszik a farmerek által egységnyi idő alatt bejárt terület nagysága. Az okos rendszer ráadásul korábban soha nem látott mértékben tudja követni a terület egyenetlenségeit, folyamatosan állítva a vágás magasságát, egyenletes felületet hagyva maga után.

A John Deere X Series kombájnokhoz csatlakoztatható CF fej az egyik legjobb időt biztosítja az iparágban a vágófejek visszahajtására, melyhez csupán 40 másodperc elegendő. A modern eszköz háromféle előnyt is nyújt. A gazdáknak nem kell külön szállítóeszközt beállítaniuk arra, hogy a földek között hordozzák a kombájn vágófejeit. Emellett a korábban kötelező le- és felcsatolások ideje is megspórolható, mivel a behajtás miatt nincs szükség szerelésre. Végül pedig, az összecsomagolt fej sokkal kisebb helyen elfér, mint a fix méretű elemek.

A hatodik díjazott volt a John Deere CH950 cukornádkombájn, amit márciusban mutattak be Brazíliában. Különlegessége, hogy ez az első olyan gép, mely egyszerre két sort is fel tud dolgozni, ami miatt megduplázódik a hatékonyság. A két soros aratás miatt csökken a munkaidő, kevesebb a gépre fordított költség és kisebb a talajterhelés is. A pontosabb sorkövetés emellett 60%-kal csökkenti a terményveszteséget, 30%-kal kevesebb üzemanyag elfogyasztása mellett.

American Society of Agricultural and Biological Engineers

Az American Society of Agricultural and Biological Engineers nemzetközi közösségét 1907-ben alapították, jelenleg a michigani St. Joseph városában található a székhelye. Napjainkban több mint 100 országból 9000 taggal rendelkezik, és jelentős hatással van az élelmiszeriparra és a mezőgazdaságra.

Nem csak kommunikációs platformot biztosít és rendezvényeket szervez, hanem tudományos magazint tart fenn, gyakorlati módszereket dolgoz ki, és fő helyszíne a tagok közötti networkingnak. 2005-ben vette fel a nevébe a Biological szót, mivel a tagok ezzel szerettek volna reflektálni arra, hogy a mezőgazdaság nem működhet a minket körülvevő környezet rendszereinek megértése nélkül. Szerte a világban nagyon sok mezőgazdasági think-tank vette át ezt a megközelítést, és számos áttörést értek el tudomány segítségével.

← Vissza a blog-ra